Ako zvládnuť pôrodné bolesti? Hlavná odborníčka v PR správe propaguje epidurál, dôležité negatíva neuvádza

Patricia Poprocká, 2. mája 2019 o 06:00

Pocit uvoľnenia a väčšej pohody, opisuje hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pôrodnú asistenciu v tlačovej správe PR agentúry epidurálnu analgéziu, ako riešenie pôrodných bolestí. Hovorí najmä o výhodách, žiadne ďalšie metódy tlmenia bolestí neuvádza. Negatíva epidurálu spomína len okrajovo a dokonca nesprávne informuje, že na plod nemá negatívne dôsledky.

Epidurálna analgézia okrem zmiernenia bolesti má aj negatívne vplyvy na matku i dieťa. PR správa sa o nich príliš nezmieňuje.

Foto: shutterstock.com

Viaceré vedecké štúdie pritom dokazujú opak. Epidurálna analgézia, dnes masovo využívaná na zmiernenie pôrodných bolestí a odporúčaná mnohými zdravotníkmi, ovplyvňuje matku aj dieťa. Brzdí vyplavovanie prirodzených hormónov, pôrod často spomalí, v dôsledku čoho žene potom pichajú umelý oxytocín, ktorý má zas ďalšie účinky. Bábätko je po epidurále utlmenejšie, spavé, v kontakte koža na kožu sa menej dotýka prsníka a menej cicia.

Napríklad švédski vedci, ako sme informovali v januári, porovnávali pôrod bez epidurálu a pôrod s jeho podaním. U žien, ktoré rodili s epidurálom zistili vedci oneskorený nástup laktácie, kratšie celkové trvanie dojčenia, v prvých dňoch po pôrode menší pokles v úzkosti a agresie, menší nárast sociability. Deň po pôrode síce vykazovali ženy menšiu bolesť, ale aj menšiu spokojnosť po pôrode.

Čo je epidurálna analgézia
Podanie znecitlivujúcej látky a lieku proti bolesti ihlou, ktorá sa zapichne do takzvaného epidurálneho priestoru v dolnej časti chrbta. Najlepším miestom je priestor medzi druhým a tretím alebo tretím a štvrtým stavcom. Cez ihlu sa zavedie hadička (katéter), ktorou sa lieky podávajú.
Prečo v tlačovej správe o epidurálnej analgézii, kde vysvetľuje jej výhody hlavná odborníčka ministerstva Elena Drapáčová, nič z toho nebolo?

„V mojej praxi som sa reálne nestretla s negatívnymi účinkami epidurálnej analgézie na novorodencov, aj keď samozrejme evidujem, že existujú rôzne štúdie, tak ako aj pri ďalších iných výkonoch,“ uviedla Elena Drapáčová.

Tvrdí, že to neznamená, že je zástancom epidurálnej analgézie. „Každá rodička sa vždy rozhoduje sama, pred podaním analgézie je informovaná odborným personálom a podpisuje informovaný súhlas,“ dodala Elena Drapáčová.

Otázkou už len je, či v rámci „informovania odborným personálom“ dostáva žena aj iné informácie než tie, ktoré odzneli v správe PR agentúry Black Apple.

Na otázky, z akého dôvodu správa vznikla, kto si ju objednal, a koľko za ňu zaplatil, výkonná riaditeľka Black Apple Ľubica Turčanová odpovedala takto: „Pani Drapáčová ako dlhoročná odborníčka v tejto oblasti chcela odkomunikovať svoje skúsenosti z praxe k širšiemu publiku, a tak vznikol aj tento článok,“ uviedla.

Vysvetlila, že agentúra má pobočku v Banskej Bystrici, kde v nemocnici pôsobí aj Elena Drapáčová, a keďže u nich pracuje veľa žien, ktoré uvažujú nad založením rodiny, a jedna dokonca čaká bäbätko, riešia témy o tehotenstve, pôrode. Tak vznikla myšlienka takto epidurál „odkomunikovať so širším publikom.“

„To je celé. Netreba za tým hľadať nič viac a ani nič menej,“ uzatvára Ľubica Turčanová. Škoda, že ich spoločná práca o epidurálnej analgézii nepriniesla objektívnejšie informácie.

Negatíva epidurálu totiž zmieňuje naozaj len okrajovo. „Väčšina je viac-menej bezvýznamná,“ uvádza správa o nežiaducich účinkoch. Vymenúva zníženie krvného tlaku, mierne tŕpnutie v nohách, bolesť chrbta, svrbenie alebo bolesť hlavy. „Vážnejšie komplikácie sa však vyskytujú naozaj len veľmi zriedka.

Zároveň je dôležité poznamenať, že v prípade pôsobenia epidurálnej analgézie na plod neboli zistené žiadne negatívne dôsledky,“ tvrdí správa.

Na otázku, prečo tam nespomenula aj štúdie o nevýhodach epidurálu, Elena Drapáčová uviedla, že nápad napísať takúto správu vyšiel spontánne pri rozhovore s tehotnou pracovníčkou PR agentúry a vychádzal z praxe. „Nebránim sa jeho doplneniu z hľadiska odborných argumentov,“ dodala.

Ministerstvo zdravotníctva sa do záležitosti napriek nedostatočným informáciám, ktoré správa prináša, nemieša. „Hlavní a krajskí odborníci sú poradným orgánom, ktorí spolupracujú s ministerstvom pri odbornom usmerňovaní poskytovania zdravotnej starostlivosti a pri odborno-metodickom vedení zdravotnej starostlivosti v príslušnom odbore. Uvedené aktivity sú na posúdení a zodpovednosti daného konkrétneho hlavného odborníka,“ odkázala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Čo napríklad chýba v tlačovej správe PR agentúry, určenej budúcim mamičkám, ktoré hľadajú informácie o epidurálnej analgézii?

Medikamentózne ovplyvnenie bolesti počas pôrodu tlmí vyplavovanie vlastných endorfínov a oxytocínu. Konštatovali to v odbornom článku v časopise Slovenská gynekológia a pôrodníctvo profesor MUDr. Jozef Hašto s psychiatričkou MUDr. Natáliou Kaščákovovu.

„Potlačí sa teda celý prirodzený systém regulácie, uľahčujúci pôrod,“ pripomínajú v článku s názvom Význam endogénneho oxytocínu pri prirodzenom vaginálnom pôrode a bondingu.

Ako Jozef Hašto a Natália Kaščáková vysvetľujú, podaním epidurálnej analgézie významne poklesne tvorba prirodzeného oxytocínu v porovnaní so spontánnym pôrodom a pôrod sa často spomalí. „Následne to vedie k podaniu oxytocínovej infúzie,“ píše.

Umelý oxytocín následne môže neúmerne zosilňovať kontrakcie, čím zvyšuje sympatikotonus a stres u matky aj plodu. Navyše, čím viac umelého oxytocínu telo dostáva, tým menej tvorí vlastný.

Najnižšie dávky prirodzeného oxytocínu po pôrode boli podľa autorov článku zistené práve pri kombinácii epidurálnej anestézie a oxytocínových infúzií.


ANKETA:

Aké máte skúsenosti s epidurálom?

22,9%



1,4%



8,6%



67,1%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 2. mája 2019 o 12:47

    Výborný článok. Ešte si pamatäm, bolo to tuším 15 rokov dozadu, keď sa epidurál len zavádzal. Vtedy bolo počuť veľa o nežiadúcich účinkoch. Tiež si pamätám na vyjadrenie skúsenej pediatričky z pôrodnice, že ona hneď vidí na bábätku, že či mama mala epidurál alebo nie. Tá čo mala, to bábätko je stlmenejšie, menej aktívne. Ja som sa stretla už s viacerými ženami, čo mali následky po EDA - bolesť krížov, hlavy a to aj dlhodobejšie.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >