Súťaž Učiteľ Slovenska má novú kategóriu Učiteľ na diaľku

SITA, 31. marca 2020 o 04:00

Komenského inštitút vyzýva verejnosť, aby podporila pedagógov nomináciou na cenu Učiteľ Slovenska.

Súťaž Učiteľ Slovenska má novú kategóriu.

Foto: Shutterstock.com

Učiteľom, ktorí sa výnimočne dobre zhostili náročných podmienok vyučovania počas zatvorených škôl, sa Komenského inštitút rozhodol tento rok v rámci ceny Učiteľ Slovenska udeliť aj ocenenie v kategórii Učiteľ na diaľku, informovala PR manažérka inštitútu Magdaléna Koreny. Ocenenie Učiteľ Slovenska bude inštitút s cieľom vyzdvihnúť úsilie pedagógov odovzdávať po tretí raz. Vyzýva ľudí, aby podporili pedagógov nomináciou.

Cena Učiteľ Slovenska sa udeľuje na základe odbornosti v súlade s medzinárodným formátom Global Teacher Prize. Komenského inštitút získal licenciu na organizovanie národného kola tohto ocenenia pred dvomi rokmi. V prvých dvoch ročníkoch bolo na cenu nominovaných vyše 630 pedagógov, z toho 170 sa rozhodlo do projektu zapojiť.

„Každoročným udelením národnej ceny sa sieť inšpiratívnych pedagógov rozrastá. Od finalistov získavame spätnú väzbu, že o praktické príklady ako učiť lepšie je aj v regiónoch záujem. Naša spolupráca s učiteľmi sa po jednom ročníku preto vôbec nekončí. Vytvorili sme Alumni program, v ktorom im dávame možnosť lektorovať, mentorovať, viesť workshopy, či vzdelávať sa na študijných pobytoch v zahraničí,“ uviedol koordinátor ceny Učiteľ Slovenska František Cimerman.

Tohtoročnou novinkou je ocenenie Učiteľ na diaľku, ktoré má odmeniť nasadenie učiteľov v období šíriaceho sa koronavírusu a uzatvorených škôl. „Slovenskí učitelia čelia v týchto dňoch výzve ako zvládnuť situáciu so šíriacim sa vírusom Covid-19. Mnohí musia improvizovať a experimentovať, aby sa dokázali spojiť so svojimi žiakmi a pokračovať v ich vzdelávaní,“ zdôvodňuje inštitút zavedenie novej ceny.

Podporu učiteľom v týchto časoch vyjadrili viaceré známe osobnosti. Medzi nimi napríklad Anna Jakab Rakovská, Adela Vinczeová, Juraj Bača, Róbert Jakab, Lukáš Latinák, Marek Majeský, Wanda Adamík Hrycová. Ambasádorom ocenenia sa tento rok stal aj herec Juraj Kemka s manželkou Adrianou. „Určite som stotožnený s tým, že nikto učený z neba nespadol. Vzdelávať by sme sa mali celý život a tí, ktorí nás k tomu vedú a motivujú, sú práve učitelia,“ povedal Kemka.

Prihlásiť sa do súťaže Učiteľ Slovenska môžu do 14. apríla učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok aj školitelia online kurzov. Nominovať ich môže aj verejnosť do 6. apríla. Prihlásiť sa alebo nominovať učiteľov, ktorí sa kreatívne a efektívne vysporiadali s učením z domu, je možné do 31. mája. Učiteľa Slovenska 2020 organizátori vyhlásia v októbri. Víťaz dostane odmenu 5 000 eur a cestu na finále Global Teacher Prize 2021. Záštitu nad ocenením prebrala prezidentka Zuzana Čaputová.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa