Súčasťou Salamandrových dní v Banskej Štiavnici bude aj historický sprievod

SITA, gb, 7. septembra 2023 o 06:06

Banskoštiavnické mestské slávnosti Salamandrové dni začali dnes, potrvajú až do soboty. Návštevníci sa môžu tešiť aj na jedinečný piatkový Salamandrový sprievod mestom, do ktorého je zapojených viac ako 400 dobrovoľníkov. Prevedie divákov čriepkami histórie mesta a postavami a postavičkami, ktoré sú s ňou spojené. Názov sprievodu vychádza z pohybu študentov s fakľami, ktorý v nočnom meste vytvára dojem plaziacej sa jašterice.

Salamandrové dni 2023 začali.

Foto: www.kultura.banskastiavnica.sk

Salamandrové dni si budú v tomto roku pripomínať 30. výročie zápisu Banskej Štiavnice a technických pamiatok jej okolia do Zoznamu svetového a prírodného dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti bude vo štvrtok o 17:00 v kaplnke sv. Anny v radnici otvorená výstava Príbehy tajchov, ktorá priblíži význam týchto pamiatok pre históriu regiónu.

Na banícke tradície nadviažu aj dva špeciálne body kultúrneho programu. „V piatok sa predstaví spevokol Štiavničan a Dodo Klimko Band s premiérou projektu Banícke piesne, a v sobotu v rámci detského programu sa bude rozprávať o zvláštnostiach baníckych uniforiem,“ vymenoval vedúci oddelenia kultúry, športu a mediálnej komunikácie v Banskej Štiavnici Rastislav Marko.

Medzi ďalšie atraktívne podujatia patria piatkový hudobný program s hlavným hosťom - balkánskou dychovkou Fanfare Ciocarlia, sobotný program pre deti, prezentácie nových kníh, netradičná prednáška o banských lokomotívach, možnosť nahliadnutia do Slovenského banského archívu, burza minerálov a iné.

Podrobnosti o programe si môžete prečítať tu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >