Štvorročná vnučka Aleny Heribanovej prekonáva ťažký covid. „Chcem vás poprosiť o jedno,“ vraví mama dievčatka

Gabriela Bachárová, 1. novembra 2021 o 04:00

Nie všetky deti prejdú Covidom-19 bez problémov, s jednodňovým soplíkom či bolesťou brucha. „Bezsenné noci striedajú obavy z toho, kedy sa stav zlepší a či náhodou nezanechá choroba nejaké dlhodobé následky,“ obáva sa Barbara Jagušák Heribanová, mama štvorročnej Izabely, ktorá práve prekonáva ťažšiu formu infekcie.

Barbara Jagušák Heribanová.

Foto: Ján Zemiar

„Pôvodne som to sem vôbec nechcela dávať, pretože mi to prišlo nemiestne a asi aj zbytočné, ale ako mama dieťaťa s ťažkým priebehom by som vás chcela poprosiť, aby ste sa išli zaočkovať (ak vám to zdravotný stav umožňuje), alebo minimálne, aby všetci antivaxeri už konečne ukľudnili svoje emócie a nerobili zo seba obete,“ napísala moderátorka zostra na svojom instagramovom profile.

„Aktuálne sú obete naše deti, ktoré kvôli našej nerozvážnosti zapĺňajú čakárne u detských doktorov a zvíjajú sa po nociach v bolestiach a triaške. My to doma ťaháme už tri týždne. Že covid prepukne v plnej sile, som fakt nečakala,“ priznala dcéra známej moderátorky Aleny Heribanovej. Je známou skutočnosťou, že aj očkovaní sa môžu nakaziť a prenášať chorobu ďalej, ale podľa štatistík v oveľa menšej miere ako nezaočkovaní.

„Bezsenné noci striedajú obavy z toho, kedy sa stav zlepší a či náhodou nezanechá choroba nejaké dlhodobé následky. Asi to poznáte, Google ide na plné obrátky a aj keď si nič nechcem čítať, už som prešla všetko o PIMS a iných postcovidových syndrómoch. Po troch týždňoch som už vyšťavená a veci asi nevidím objektívne, ale objektívne je to, že bez očkovania to nedáme. A hlavne komplikujeme život tým, ktorí sa očkovať nemôžu - medzi inými naše malé deti,“ je presvedčená.


Na známu mamičku sa zniesla kritika, že sa zúčastnila na spoločenskej akcii, hoci jej malej zistili Covid-19. Barbara Jagušák však vraví, že žiadne opatrenia neporušila, pretože spočiatku nevedeli o tom, že dieťa je nakazené koronovírusom. „Šíria sa tu dezinterpretácie o tom, prečo som chodila medzi ľudí, keď je Izi tretí týždeň doma. Hoci nie som dlžná žiadne vysvetlenie, bola by som nerada, ak by ma tu niekto označoval za nezodpovednú a útočil na moju rodinu na diskusiách pod článkami,“ vraví.

Takmer dva týždne mala dcérka nádchu, ktorú doma preliečili. Po niekoľkých dňoch, keď už sa cítila dobre, sa objavila vysoká horúčka, bolesť hlavy a celková malátnosť. „Tieto symptómy sa mi nezdali v poriadku. Postupovala som úplne štandardne, okamžite som ju prihlásila na PCR test, ktorý vyšiel začiatkom (minulého) týždňa pozitívne. Odkedy mi cinkla SMS s výsledkom, celá rodina sme v karanténe, hoci my ako plne zaočkovaní dospelí podľa aktuálnych opatrení nemáme povinnosť sa testovať či zostať doma. Toto nariadenie mi príde v aktuálnej situácii ako zlý vtip, takže sme sa prirodzene izolovali,“ dodáva.


Malá Izabela mala vysoké horúčky okolo 39 stupňov, vlhký kašeľ spôsobený zahlienením dýchacích ciest, objavili sa aj zelené husté sople, na ktoré dostala lokálne antibiotikum v kvapkách. „Nestačilo to a pridružil sa zápal stredného ucha. Liečba sa zmenila na širokospektrálne antibiotikum. Okrem toho sme mali ťažké noci plné odsávania hlienov a dusivého kašľa. Neviem vyhodnotiť, či bol niečím špecifický, lebo Izi takto chorá predtým nikdy nebola. Ďalšie symptómy: nechuť do jedla, podráždenosť, kalné oči, kašeľ cez deň aj v noci, zmeny nálad a stavu - chvíľu dobre a chvíľu zle, takto ochorenie popisujú aj dospelí,“ popisuje priebeh choroby mamičky a rodičom odporúča, aby v prípade príznakov dieťaťu urobili aspoň antigénny test a nechali ho doma do úplného vyliečenia.

„Keďže som dostala aj pár uštipačných reakcií, ako zneužívam vlastné dieťa na očkovaciu kampaň, vyjadrila som len svoj názor, ktorý už dnes môžem podporiť svojím negatívnym výsledkom PCR testu,“ dodala na záver.




Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >