Nádherné videá: Úplne ako opičky. Deti sú schopné piť mliečko hneď po pôrode, neberme im to

Gabriela Bachárová, 5. februára 2019 o 09:54

Novorodeniatko je schopné prisať sa už krátko po pôrode k matkinmu prsníku a sať mliečko. Pomáha to rozbehnúť laktáciu, nehovoriac o tom, že sa už od začiatku vytvára pevné puto medzi mamou a dieťaťom.

Dieťa patrí k matke. Hneď od narodenia.

Foto: Shutterstock.com

V slovenských pôrodniciach je však bonding, teda kontakt koža na kožu hneď po narodení dieťaťa, ešte stále vecou, ktorú si musíte vybojovať, hoci situácia sa zlepšuje a stále viac zdravotníckych zariadení si uvedomuje jeho význam. Zďaleka to však nie je automatické a niekde o dôležitosti bondingu snáď ešte ani nepočuli.

Na videu uvidíte práve narodené dieťatko, ako schuti pije mamino mliečko. Novorodenec je ešte neumytý, nikto ho nikam neodnáša, aby ho zvážil, zmeral či položil na vyhrievané lôžko. Je s mamou, ktorá ho zahreje najlepšie.



Počas takzvanej zlatej hodinky po pôrode sa dejú naozaj zázraky, dieťa je dokonca schopné doplaziť sa k maminmu prsníku, aby sa mohlo napiť. Ústočkami hľadá zdroj potravy, až ho nakoniec nájde. Len musí dostať čas a všetci vôkol musia byť trpezliví. Ako v ďalšom videu.



Asi neprekvapíme, keď napíšeme, že vrodenú schopnosť sať hneď od narodenia materské mlieko sme zdedili po svojich zvieracích predkoch. Na ďalšom videu je práve narodené mláďa opice, ktoré takmer okamžite po tom, čo prišlo na svet, pije mliečko svojej mamy. A ako bonus uvidíte aj samotný opičí pôrod, čo ste ešte asi nikdy nevideli.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >