Šokujúce. Varenie na plyne môže u detí spôsobovať astmu

Gabriela Bachárová, 13. januára 2023 o 05:30

Znečistený vzduch, fajčenie, plesne, časté infekcie, práve to si spájame so vznikom astmy u detí. Avšak označiť za vinníka aj plynové sporáky? Americkí a austrálski vedci prišli s prekvapujúcim tvrdením, že viac ako desatinu všetkých prípadov detskej astmy spôsobuje obyčajná a na prvý pohľad neškodná vec, ako je varenie na plyne.

Varenie na plyne môže byť zdraviu nebezpečné.

Foto: Shutterstock.com

Do vzduchu sa majú podľa najnovšej americko-austrálskej štúdie pri varení na plynovom sporáku dostávať škodlivé látky priamo zodpovedné za vznik astmatických problémov u detí. Ide najmä o emisie toxických chemikálií a karcinogénov, teda látok, ktoré môžu spôsobovať rakovinové bujnenie. Vzduch v domácnosti, kde sa práve varí na plyne, môže byť horší ako na diaľnici alebo vo fabrike.

Vysoké môžu byť hlavne koncentrácie oxidu dusičného či oxidu uhoľnatého, ktoré pri varení ľahko prekročia odporúčanú normu. Najmä ak máte súčasne so sporákom zapnutú aj pečiacu rúru. Navyše sa zistilo, že staré rúry do ovzdušia uvoľňujú formaldehyd, ktorý v kombinácii s oxidom dusičným spôsobuje nielen astmatické problémy, ale aj rakovinu či ochorenia srdca a ciev.

Výskumníci odhadujú, že varenie na plynovom sporáku je príčinou vzniku astmy vo viac ako dvanástich percentách prípadov, čo znamená, že každé ôsme americké dieťa by mohlo za vinníka svojich astmatických ťažkostí označiť práve prípravu jedál na plyne.

„Práve takému podielu detskej astmy by sa dalo teoreticky predísť, ak by sa plynové sporáky nepoužívali,” neváhajú tvrdiť autori štúdie. „Americké štáty s vyšším percentom detí žijúcich v domácnostiach s plynovými sporákmi majú vyšší podiel detskej astmy, ktorú možno pripísať používaniu plynových sporákov,” vravia.

Brady Seals, spoluautorka výskumu, upozorňuje, že za približne rovnaký počet astmatických ochorení môže pasívne vdychovanie cigaretového dymu v domácnostiach, kde žijú fajčiari.

Odsávať a vetrať. Stačiť to ale nemusí

Ako možno riziko znížiť? Vedci radia mať pri varení na plynovom sporáku otvorené okná a ak to nie je možné, určite použiť odsávač pachov, ktorý je dnes už namontovaný asi nad každým sporákom. Ideálnym riešením by však podľa nich bolo zbaviť sa spotrebičov na báze plynu a nahradiť ich inými možnosťami, napríklad varením na elektrických sporákoch. Vetranie i odsávanie môžu riziko vzniku astmy len znížiť, nie však celkom odstrániť.

Na plynových sporákoch varí asi tretina amerických domácností (v niektorých štátoch sú to však až dve tretiny). Vláda aj na základe nových vedeckých poznatkov uvažuje nad tým, že tento spôsob prípravy jedla buď obmedzí alebo dokonca celkom zakáže. Vedci ale priznávajú, že budú potrebné ďalšie štúdie, aby sa hypotéza o negatívnom vplyve plynových sporákov definitívne potvrdila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >