Snažíte sa schudnúť? Prečo to nepôjde bez bielkovín

gb, 9. októbra 2023 o 06:29

Bez bielkovín nedokáže telo fungovať. Ich hlavnou úlohou je stavebná činnosť, udržiavanie a obnova tela. Potrebuje ich mozog, kosti, orgány, svaly, ale aj vlasy či nechty a dôležitú rolu hrajú aj pri chudnutí.

Živočíšne zdroje bielkovín sú kvalitnejšie.

Foto: shutterstock.com

Bielkoviny sú, odborne povedané, prírodné polymérne zlúčeniny zložené z aminokyselín, ktoré sú navzájom viazané takzvanými kovalentnými peptidovými väzbami. Pospájané aminokyseliny vytvárajú polipeptidové reťazce. Proteíny (bielkoviny) sú jednou z dôležitých makroživín. Okrem proteínu patria medzi nej aj sacharidy a tuky.

„Proteín zložený z aminokyselín slúži nielen ako zdroj energie, ale aj ako základná stavebná jednotka nášho tela. Je dôležitý pre jeho správne fungovanie, obnovu buniek, imunitu a ďalšie funkcie. V prírode ich existuje niekoľko stoviek, ľudské telo však potrebuje len 20 z nich. Polovicu si totiž dokáže vytvoriť samo, druhú polovicu musí získať zo stravy. Fungovanie makroživín sa dá laicky prirovnať k stavbe domu, kedy proteín predstavuje vlastne stavebný materiál a sacharidy s tukmi sú robotníci,” uvádza spoločnosť Prodietix, ktoré uvádza na trh diétne programy.

Koľko bielkovín telo potrebuje?

V závislosti od výšky, váha, veku, fyzickej či psychickej námahy a mnohých iných parametroch potrebuje každý človek rôzne množstvo bielkovín. Aj pri redukčnej diéte by mali bielkoviny tvoriť zhruba 20 - 25 percent denného príjmu. Pri chudnutí treba konzumovať denne približne 1 - 1,2 gramu bielkovín na kilogram váhy. Neodporúča sa výraznejšie prekračovať príjem, naopak treba dbať na pitný režim, ktorý je pre metabolizmus bielkovín kľúčový.

Proteínové nápoje
Jedným zo spôsobov, ako doplniť bielkoviny, sú proteínové nápoje, ktoré sú lepšie stráviteľné ako napríklad mäso. Pri mäse si totiž telo, okrem proteínov, musí poradiť aj so spracovaním tukov. V kokteiloch sa navyše kombinujú rôzne zdroje bielkovín tak, aby z nich telo malo úžitok.

Živočíšne sú kvalitnejšie

Rastlinné aj živočíšne zdroje môžu byť bohaté na bielkoviny. „Všeobecne však platí, že tie živočíšne sú kvalitnejšie ako rastlinné, pretože majú vhodnejšie spektrum esenciálnych aminokyselín pre potreby nášho organizmu. Nie je to však tak, že by rastlinné potraviny niektoré z týchto aminokyselín vôbec neobsahovali. Väčšina z nich sa nachádza v každom rastlinnom zdroji bielkovín, ale v nedostatočnom množstve,” uvádza sa v tlačovej správe. Našťastie v každej skupine rastlinných potravín chýbajú iné aminokyseliny, takže vhodnou kombináciou rastlinných zdrojov sa možno tohto nedostatku takmer zbaviť. Napríklad obilniny majú nedostatok aminokyseliny lyzínu, zatiaľ čo strukovinám chýba metionín, stačí ich preto skombinovať v jednom jedle.

Proteíny a chudnutie

Bielkoviny majú význam aj pri chudnutí. Nedostatok proteínov spôsobuje úbytok svalovej hmoty a tým spomalenie celého metabolizmu. Redukcia váhy je tak výrazne pomalšia. Čím viac svalovej hmoty, tým lepšie pôjde chudnutie. Svaly totiž spaľujú energiu aj vtedy, keď chudnúci práve nešportuje, dokonca aj vtedy, keď spí. Nedostatok bielkovín pri chudnutí spôsobuje únavu a nedostatok energie. Bielkoviny majú najvyšší termický efekt zo všetkých živín. To znamená, že pri ich trávení sa spaľuje najviac energie.

Bielkoviny navyše znižujú glykemický index potravín. To znamená, že spomaľujú vstrebávanie sacharidov z čreva do krvi, a tak spomaľujú zvyšovanie hladiny krvného cukru po jedle. Týmto spôsobom predchádzajú prudkým výkyvom hladiny cukru v krvi (glykémie), ktoré sú spojené s častými chuťami na sladké.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >