Slovensko sa postará o ukrajinské deti bez sprievodu

TASR, 27. februára 2022 o 04:15

K dispozícii bude ubytovanie, strava, ale tiež sociálna podpora a všetky nevyhnutné prostriedky.

O deti bez sprievodu bude postarané.

Foto: Shutterstock.com

Slovensko zabezpečí potreby pre maloletých ukrajinských utečencov bez sprievodu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už aktivovalo všetky zložky sociálnoprávnej ochrany detí, ktoré pôsobia na úradoch práce v Trebišove, Humennom a Michalovciach.

Zložky ochrany detí na spomínaných úradoch práce podľa hovorkyne ministerstva Moniky Hnilicovej zabezpečujú všetky potrebné podmienky v prípade, ak sa v rámci utečeneckej migrácie na východnej hranici územia SR vyskytnú maloleté osoby bez sprievodu.

„K dispozícii je ubytovanie, strava, tiež sociálna podpora a všetky nevyhnutné prostriedky,” povedala hovorkyňa. Rezort zdôraznil, že odbor krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve práce je v neustálom kontakte s dotknutými úradmi, s cieľom okamžite riešiť vzniknutú situáciu a zabezpečiť všetky potrebné kroky. Slovensko aj takto reaguje na konflikt odohrávajúci sa v susednej krajine.

Komisárka pre deti Viera Tomanová je zhrozená zo situácie na Ukrajine. Tvrdí, že sa musíme pripraviť na pomoc rodinám a deťom. Tomanová poukázala, že vo vojenskom konflikte trpia najmä rodiny a deti, ktoré stratia svojich rodičov a príbuzných. „Budú tým trpieť celý život,” povedala.

Zároveň apeluje na vládu a parlament, aby sa pripravili na masívnu vlnu utečencov, ktorým je potrebné podať pomocnú ruku. Taktiež je podľa nej potrebné riešiť situáciu pohraničných rodín, kde je jeden z rodičov na ukrajinskej strane a druhý na slovenskej strane.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Ruské jednotky útočia na mnohých miestach na ukrajinskom území.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >