Slovenské múzeum máp spustilo virtuálne prehliadky, predstaví históriu mapovania u nás aj vo svete

TASR, 7. apríla 2020 o 04:00

Jedinečné Slovenské múzeum máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici spustilo virtuálne prehliadky. Podľa riaditeľa múzea Milana Paprčku sa návštevníci počas nich dozvedia viac o dôležitých míľnikoch mapovania vo svete i na Slovensku.

Slovenské múzeum máp ponúka virtuálne prehliadky.

Foto: Slovenské múzeum máp

„Hoci sú pre nový koronavírus zavreté školy a obmedzené voľnočasové aktivity pre deti i dospelých, chceme, aby zážitky a vedomosti, ktoré u nás môžu nájsť milovníci geológie i geografie, či odborná a laická verejnosť, nezapadli prachom," povedal riaditeľ.

Virtuálna prehliadka je podľa neho zložená zo štyroch častí, ktoré budú postupne pribúdať na YouTube kanáli a facebookovej stránke tejto inštitúcie. „Počas virtuálnej návštevy nášho múzea získajú návštevníci informácie o histórii a výnimočnosti kartografie na slovenskom území i v celom svete. Okrem iného napríklad aj o tom, že najstaršia zachovaná mapa na svete je stará 14 000 rokov a je to mapa Babylonu," vysvetlil Paprčka.

Slovenské múzeum máp vzniklo v roku 2018 a spravuje ho spoločnosť CBS. Návštevníkom ponúka informácie o dejinách kartografie, ale aj možnosť spoznať postupy a technológie, ktorými sa mapy vytvárajú.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >