Počet interrupcií na Slovensku klesá, potratová turistika ale naďalej prekvitá

pt, SITA, 8. apríla 2019 o 11:31

Počet potratov na Slovensku klesol. Kým predvlani prišlo u nás o dieťa dobrovoľne alebo nedobrovoľne 15 929 žien, v minulom roku o 655 menej, čo znamená pokles o štyri percentá. Naďalej však pretrváva vysoké percento cudziniek, ktoré u nás podstúpili umelé prerušenie tehotenstva. Tých bolo 1350, zhruba rovnako ako v roku 2017.

Potratov vlani na Slovensku ubudlo. Umelých aj spontánnych.

Foto: shutterstock.com

Štatistiky zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií. Okrem celkového nižšieho počtu potratov je priaznivou správou aj pokles spontánnych potratov, ku ktorým dochádza najčastejšie počas prvého trimestra.

V uplynulom roku ich zdravotníci zaznamenali 4888, čo je o desatinu menej oproti predvlaňajšku. Zo všetkých potratov však stále tvorili druhú najväčšiu časť, takmer tretinu. Najčastejšie k nemu dochádzalo v ôsmom a siedmom týždni (spolu takmer 30 percent).

Najväčšou skupinou potratov sú dlhodobo umelé prerušenia tehotenstva. Zaberajú takmer polovicu, presnejšie 48 percent z celkového počtu. Ako však povedal generálny riaditeľ centra Peter Blaškovitš, aj v tomto prípade ide o pokles. „Zatiaľ čo trend spontánnych potratov v období sledovaných posledných 22 rokov má kolísavý charakter, počet umelých prerušení tehotenstva výraznejšie klesá,“ poznamenal.

Za posledných desať rokov sa počet interrupcií znížil o 4 845 a v porovnaní s rokom 1997 dokonca 3,5-násobne. Pokles by bol ešte výraznejší, keby na Slovensko nechodili na potrat cudzinky, predovšetkým Poľky, kde je interrupcia pre väčšinu žien nedostupná. Úrady ju povoľujú len ak je plod poškodený, ak tehotenstvo ohrozuje zdravie a život matky, alebo ak žena otehotnela pri znásilnení či inceste.

Interrupciu u nás podstúpilo 1326 žien bez trvalého pobytu. Žien s trvalým pobytom na Slovensku bolo vlani na interrupcii 6024, o 1,3 percenta menej než predvlani.

Celkovo zdravotnícke zariadenia vykázali v minulom roku 15 274 potratov. Po umelom prerušení tehotenstva tvorili druhú najväčšiu skupinu spontánne potraty (32 percent), po nich nasledovali ostatné potraty (17 %) a mimomaternicové tehotenstvá (3 %). Práve mimomaternicové tehotenstvá ako jediné v minulom roku vzrástli, a to z 398 na 444.

Najvyšší počet potratov bol vlani vo vekovej skupine 25 – 29 rokov (6,9 na 1 000 žien).

Takmer 65 percent žien podstúpilo interrupciu do 8. týždňa tehotenstva. Po 12. týždni to boli štyri percentá. Zo zdravotných dôvodov bolo zaznamenaných takmer 16 % umelých prerušení tehotenstva.


ANKETA:

Podstúpili by ste interrupciu?

43,4%



0,9%



14,0%



35,1%



0,9%



5,7%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 9. apríla 2019 o 08:20

    Takže 28% žien (ak hlasovali iba ženy) by šlo bez rozmyslu na potrat. No a potom keď v 35-40-tke udrú biologické hodiny, prídu ťažké výčitky svedomia, stávajú sa z nich "snažilky" a majú depresie. Ale príroda to dobre zariadila, lebo tieto ženy v drvivej väčšine majú problém neskôr otehotnieť, takže "potratové" myslenie s nimi v podstate vymrie.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >