Potratov na Slovensku pribudlo, chodia k nám Poľky

pt, 7. októbra 2018 o 16:42

Stáva sa Slovensko cieľom potratových turistiek? Čísla to naznačujú. Kým predvlani u nás lekári umelo prerušili tehotenstvo len trom ženám, ktoré tu nemajú trvalý pobyt, vlani ich bolo 1394.

Interrupcií na Slovensku pribudlo, lebo na zákrok k nám chodí veľa žien spoza hraníc.

Foto: shutterstock.com

Podľa analytikov sa tým možno vidieť prísne potratové zákony v Poľsku, kde sú interrupcie zakázané. Pripúšťajú ukončenie tehotenstva len v prípadoch, ak je plod poškodený, ak tehotenstvo ohrozuje zdravie a život matky, alebo ak je tehotenstvo následkom zločinu – znásilnenia alebo incestu. Vláda podporovaná katolíckou cirkvou sa snaží presadiť ešte prísnejšie pravidlá, dôsledky však už vidno už teraz – Poľky, najmä mladé a bezdetné, chodievajú na interrupcie do zahraničia.

Práve zvýšenie počtu zákrokov vykonaných ženám, ktoré nežijú na Slovensku, ovplyvnilo konečné slovenské štatistiky, podľa ktorých potratov u nás pribudlo. Lekári podľa Národného centra zdravotníckych informácií vlani totiž vykázali potraty v takmer 16-tisíc prípadoch, presne v 15 929, čo je o 643 viac než v minulosti.

Sloveniek, ktoré predčasne ukončili tehotenstvo, však mierne ubúda. Štatistiky vykazujú päťpercentný pokles. Bývalá riaditeľka Spoločnosti pre plánované rodičovstvo Oľga Pietruchová to pripisuje neustálemu nárastu uvedomelosti medzi ženami. „Tiež sú rozšírené rôzne formy plánovania rodičovstva,“ dodala.

Z 15 277 žien s trvalým pobytom na Slovensku, ktoré prišli o nenarodené dieťa, sa k umelému prerušeniu tehotenstva uchýlila takmer polovica - 47,1 percenta. Spontánne potratila viac než tretina žien. Zvyšné potraty boli ostatné (napríklad nelegálne) a mimomaternicové tehotenstvá. V porovnaní s rokom 2016 bolo spontánnych potratov menej o 7,5 percenta (o 443), umelých prerušení o šesť percent (389).

Na tisíc Sloveniek v reprodukčnom veku pripadalo vlani 11,1 potratov. Najviac ich bolo v Banskobystrickom (13,5 ‰), Trnavskom (12,4 ‰) a Nitrianskom kraji (12,3 ‰). Naopak, najmenej v Žilinskom kraji (9,3 ‰), kde medzi obyvateľmi prevláda silné vierovyznanie. Na druhej strane je tu aj najmenšia dostupnosť interrupcií, množstvo lekárov si uplatňuje výhradu svedomia.

Index potratovosti na Slovensku vlani klesol o 1,49 bodu, teda na 100 narodených pripadalo 25,0 potratov. Za obdobie posledných desať rokov sa znížil index potratovosti o 7,06 bodov, pričom pri indexe umelej potratovosti je pokles až o 8,38 bodov (z 18,9 na 10,5).

Potrat najčastejšie postupovali podľa Národného centra zdravotníckych informácií ženy vo veku 30 – 34 rokov (1 349), potom 25 – 29-ročné (1 280). Po prepočítaní počtu potratov na 1 000 žien v danej vekovej skupine však dominovala skupina 20 – 24-ročných žien.

Čo je alarmujúce, umelé prerušenie tehotenstva postúpili aj dievčatá do 14 rokov, a to v 11 prípadoch. Na potrat šlo aj 452 dievčat vo veku 15 – 19-rokov.
Najčastejšie interrupciu podstúpili slobodné ženy, viac než polovica. Z hľadiska vzdelania mali najčastejši stredoškolské s maturitou i bez nej – vyše 60 percent.

Takmer tretina žien, ktoré sa rozhodli pre interrupciu, už mala doma dve deti, za nimi nasledovali ženy s jednými dieťaťom - 26,6 %. Štvrtinu tvorili bezdetné ženy. Z cudziniek prevládali bezdetné ženy - 41,5 %.

Potratovosť na Slovensku má už 20 rokov klesajúci trend. Kým v roku 1997 tu bolo takmer 28-tisíc potratov, v posledných rokoch sa ich počet pohybuje okolo 15-tisíc. Nebyť nárastu potratovej turistiky, ich celkový počet by sa vlani prvýkrát dostal pod 15-tisícovú hranicu.

Čo je stabilne na rovnakej úrovni, sú spontánne potraty, ktorých je každoročne zhruba okolo päť až päť a pol tisíc.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >