Toto sú nebezpečné autosedačky, ktoré môžu spôsobiť úraz. Nemáte ich náhodou doma?

Gabriela Bachárová, 1. marca 2019 o 05:57

Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na dve nebezpečné detské sedačky, ktoré môžu ohroziť zdravie dieťaťa.

Bezpečnosť dieťaťa v aute je veľmi dôležitá.

Foto: Shutterstock.com

Chipolino Como

Foto: Slovenská obchodná inšpekcia

Riziko poranenia hlavy a krčnej chrbtice vzniká používaním autosedačky Chipolino Como (homologizačná značka: E8 – 048279) bulharského pôvodu.

„Zdeformovaním spodnej plastovej časti autosedačky pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu a poranenia hlavy alebo krčnej chrbtice dieťaťa," uvádza Slovenská obchodná inšpekcia.

Autosedačka je určená pre hmotnostnú skupinu 0 a I, teda od narodenia do desiatich kilogramov a potom do osemnástich kilogramov.

Nebezpečný výrobok Coto Baby Jazz

Foto: Slovenská obchodná inšpekcia

Ďalšou nebezpečnou autosedačkou je tá s označením Coto Baby Jazz (homologizačná značka: E13 – 045048 ) pôvodom z Číny. „Poruchou plastového rámu autosedačky pri dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu posunutia hlavy figuríny v smere dopredu, v dôsledku čoho by takýto posun v reálnom prípade mohol byť príčinou nárazu a poranenia hlavy dieťaťa alebo krčnej chrbtice. Po dynamickej skúške došlo k prekročeniu limitu otváracej sily zámku. Tento nedostatok by mohol mať negatívny vplyv na vybratie dieťaťa z interiéru vozidla po nehode," varuje inšpekcia.

To znamená, že by dieťa mohlo utrpieť popáleniny, pretože by nebolo možné dosť ho po autonehode von z auta. Autosedačka je určená pre hmotnostnú skupinu I – III (od deviatich do 36 kilogramov váhy).

Obidva uvedené výrobky nie sú v súčasnosti v predajnej sieti, ale zákazníci ich môžu mať doma. V tom prípade by ich nemali ďalej používať. Spotrebiteľ má právo nebezpečný výrobok vrátiť späť a žiadať vrátenie peňazí.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >