Samovrážd pribudlo aj medzi deťmi, najčastejšie pre rodinné problémy

TASR, pt, 30. septembra 2019 o 09:31

Počet samovrážd na Slovensku vzrástol, a to aj medzi deťmi a mládežou. Vlani si dobrovoľne siahli na život štyri deti a pätnásť mladistvých. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií.

Deti si načajstejšie siahli na život pre rodinné problémy.

Foto: shutterstock.com

„Hlavnými motívmi pri pokusoch o predčasné ukončenie života u detí sú konflikty a rodinné problémy, s odstupom nasledujú školské problémy," spresnil generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš.

Z 15 mladistvých vo veku 15 až 19 rokov, ktorí spáchali samovraždu, bolo 11 chlapcov a štyri dievčatá. V prípade detí to boli dvaja chlapci a dve dievčatá. V oboch kategóriách sa počet samovrážd zvýšil o jeden prípad oproti roku 2017.

Samovrážd však pribudlo aj medzi dospelými. Vlani svoj život ukončilo z vlastnej vôle 533 ľudí na Slovensku, čo je o 27 viac ako v roku 2017. Z toho je viac mužov ako žien, najviac ich bolo vo veku 50 až 59 rokov (zhruba pätina). Ženy si vybrali samovraždu ako východisko z problémov najčastejšie vo veku 60-69 rokov, tiež zhruba pätina).

V snahe zvrátiť nepriaznivý trend spúšťa Liga za duševné zdravie novú kampaň s názvom Ako sa máš?. Jej cieľom je osloviť všetkých, bez ohľadu na vek. Riaditeľ Ligy za duševné zdravie Martin Knut zdôraznil, že dobrovoľné ukončenie života nie je problémom len jednej generácie alebo skupiny ľudí. „Samovražda je ľudský fenomén, ktorý sa vyskytuje vo všetkých vekových skupinách u oboch pohlaví a týka sa aj nás a našich najbližších," povedal.

Situácii by mohlo pomôcť opätovné zriadenie linky dôvery Nezábudka, ktorú sa podarilo spustiť od 1. júla. Podľa Martina Knuta je síce veľkou pomocou pre ľudí v krízovej situácii, no rieši len malý zlomok problému.

„Diskusia o tejto téme je dôležitá na podporu empatie v celej spoločnosti, a najmä na zvýšenie dostupnosti podpory duševného zdravia. Kampaň Ako sa máš? sa bude snažiť upozorniť ľudí na dôležitosť rozhovoru a aktívneho počúvania druhých," povedal s tým, že sa bude týkať tých, ktorí sa potrebujú vyrozprávať, aj tých, ktorí sa potrebujú pýtať.

Súčasťou bude celoslovenská zbierka Dni nezábudiek 2019. Podporiť ligu možno dobrovoľným príspevkom na modrý kvietok, symbol zraniteľnosti duše, v termíne od 2. do 6. októbra v mestách po celom Slovensku prostredníctvom dobrovoľníkov v uliciach. Príspevok bude použitý aj na nepretržitý chod linky dôvery Nezábudka.

Duša a film
Liga za duševné zdravie spúšťa v rámci kampane v spolupráci s Kinom Film Europe cyklus hraných filmov a diskusií s názvom Duša a film. Ako o tom informovala riaditeľka Film Europe Lucia Gertli, na úvod sa vždy premietne film, ktorý sa zaoberá problematikou z oblasti duševných porúch alebo duševnými problémami v každodennom živote. Po skončení sa filmu budú s divákmi besedovať odborníci. Besedy s filmami sa budú konať každý pondelok v mesiaci v Kine Film Europe na Štefánikovej ulici v Pistoriho paláci v Bratislave.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >