Niektoré deti trpia depresiou už po narodení, môže za to stres matky v tehotenstve

ČTK, gb, 17. mája 2019 o 05:40

Depresia je choroba, ktorá sa týka nielen dospelých, ale aj detí. „Odhaduje sa, že postihuje tri až štyri percentá detí," hovorí Claudio Mencacci, riaditeľ oddelenia neurovied pri nemocnici Fatebenefratelli-Sacco v Miláne a prezident talianskej spoločnosti pre neuropsychofarmakológiu.

Prejavy depresie u detí nepodceňujte.

Foto: Shutterstock.com

„Niektoré deti trpia depresiou od prvých mesiacov života. Súvisí to so vzťahom medzi dieťaťom a matkou. Ak je dieťa v matkinom lone vystavené ťažkému stresu, môže to mať dopad na vývoj plodu. Prvé skúsenosti dieťaťa môžu mať výrazný vplyv na jeho psychické zdravie a môžu predurčovať väčšiu náchylnosť na depresie v detstve i dospelosti," uvádza taliansky lekár.

U detí sa depresia prejavuje zvyčajne inak ako u dospelých, sú nepokojné či ustrašené. Depresia sa tiež môže prejavovať spolu s odchýlkami od správneho nervového vývoja, ako sú poruchy pozornosti s hyperaktivitou. Tie sa často výrazne prejavia, keď dieťa začne chodiť do školy. Detská depresia vedia k tomu, že pre dieťa je veľmi náročné napríklad sústrediť sa. Ak bolo vaše dieťa vždy vzorným žiakom, ale zrazu začína nosiť horšie známky, môže byť príčinou práve depresia.

Signálom spojeným s mnohými psychickými poruchami môže byť nespavosť. Ak dieťa začína horšie spať, často sa v noci budí alebo večer nemôže zaspať, cez deň sa cíti vyčerpané, myslite aj na možnú depresiu.

Nikto ma nemá rád, za nič nestojí, tieto vety môžeme od detí počuť často, psychológovia hovoria o takzvanom falošnom pesimizme. Ak ich však dieťa opakuje často, nepodceňujte to. Rovnako to, keď sa s dieťaťom prestávajú stretávať jeho rovesníci a zdá sa, že mu na tom nezáleží. Depresívni ľudia majú tendenciu sa od druhých izolovať. Kto má depresiu, nehľadá zábavu. Zatiaľ čo u dospelých je alarmujúcim signálom trvalý smútok, deti môžu prejavovať úzkosť, nervozitu či popudlivosť. Ak je dieťa agresívne, často vybuchuje alebo je naopak úzkostné, myslite aj na depresiu.

Existuje rozdiel medzi zármutkom a depresiou. Niektoré deti sú chronicky nešťastné, z lekárskeho pohľadu však o depresiu nejde. Aby ste to odlíšili, môžete dieťaťu pripomenúť nejakú šťastnú udalosť. Kto je nešťastný, ten sa pri spomienke na radostné okamihy rozžiari. Depresívne dieťa však nepocíti žiadnu radosť a často asi ani nedokáže predstaviť šťastnú budúcnosť. Varovným príznakom je i častý plač bez príčiny.

Depresia a úzkosť sa často prejavujú tiež somatickými problémami. Depresívne deti sa sťažujú na bolesti hlavy či žalúdku. Ak kvôli nim často vynechávajú škôlku či školu, môže to byť signál, ktorý neradno podceňovať.

Depresiu môžu spustiť vonkajšie okolnosti, ale významnú rolu hrá i dedičnosť. „Riziko depresie je sedemkrát vyššie u toho dieťaťa, ktorého rodič má duševné problémy. Ak sú chorí obaja rodičia, riziko sa ešte zdvojnásobuje. Dedičnosť hrá veľkú rolu predovšetkým pri vzniku bipolárnej poruchy (kedysi maniodepresívna psychóza). V porovnaní s ostatnou populáciou je riziko vzniku bipolárnej poruchy 50-krát vyššie u toho, kto má oboch rodičov s touto poruchou," uzavrel taliansky lekár.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >