S vôňou dezinfekcie aj do podzemia. Jaskyne pre verejnosť opäť otvoria 16. júna

TASR, gb, 9. júna 2020 o 04:20

Jaskyne pre verejnosť opäť otvoria od utorka 16. júna, informuje Štátna ochrana prírody.

Jaskyňa Domica patrí k najkrajším na Slovensku, turisti sa v nej môžu zviesť na lodičkách.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Slovenská správa jaskýň, ktorá je organizačnou zložkou Štátnej ochrany prírody, pripravila plán a podmienky znovuotvorenia všetkých trinástich sprístupnených jaskýň. Návštevníci musia do jaskýň vstupovať iba s rúškom, prípadne inou pokrývkou úst a nosa, budú musieť dodržiavať bezpečný odstup od ostatných ľudí a dezinfikovať si ruky.

Slovenská správa jaskýň zároveň avizuje, že počet osôb, ktoré budú môcť vstúpiť do jaskyne v jednej skupine, môže byť oproti bežnej prevádzke nižší. Zároveň návštevníkov žiada, aby minimalizovali pri návšteve jaskýň dotyky tváre rukami a v prípade, ak sa necítia byť zdravotne v poriadku, radšej návštevu jaskyne odložili na iný termín. Jaskyne budú otvorené v štandardných časoch ako počas bežnej prevádzky.

O zatvorení jaskýň rozhodol Ústredný krízový štáb SR na svojom zasadnutí 11. marca. Pôvodne mali byť jaskyne uzatvorené do 24. marca. V dôsledku vývoja pandémie koronavírusu vtedajší generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Martin Lakanda a krízový štáb 23. marca rozhodli o uzatvorení jaskýň do odvolania. Verejnosť tak bude môcť v polovici júna navštíviť trinásť sprístupnených jaskýň po viac ako troch mesiacoch.

Ktoré jaskyne sú na Slovensku sprístupnené, si môžete prečítať na tomto odkaze. Na stránke nájdete aj informácie o jednotlivých jaskyniach, cenníkoch a otváracích časoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >