Skvelá novinka. Nemocnica zaviedla bonding aj pre mamičky po cisárskom reze

gb, 24. novembra 2022 o 04:23

Kontakt s bábätkom hneď po pôrode umožňuje stále viac slovenských nemocníc, avšak s jednou výnimkou. Ženy rodiace cisárskym rezom sa môžu so svojím novorodeniatkom potešiť až neskôr, často po dlhých hodinách. Levická nemocnica však v súlade s modernými medicínskymi postupmi zaviedla novinku. Bonding, čiže priloženie dieťatka na hruď mamičky, umožňuje aj rodičkám, ktoré podstúpili cisársky rez.

Bonding aj po cisárskom reze.

Foto: shutterstock

Pôrod bábätka je najočakávanejšou chvíľou v živote každej mamičky. Nie každej však príroda umožní porodiť dieťatko prirodzenou cestou. Ani v prípade cisárskeho rezu však žena nemusí prísť o možnosť bezprostredného kontaktu so svojim potomkom.

,,V našej nemocnici ide o úplnú novinku. V súlade s modernými trendmi a medicínskymi postupmi a hlavne vďaka zlepšenej metóde počas samotnej operácie cisárskym rezom už umožňujeme mamičkám bonding. Žena, ktorá je v čiastočnej anestézii, ale plne pri vedomí, bezprostredne po pôrode cisárskym rezom bábätko dostane priložené na hruď. Je to veľmi silný moment pre oboch a určite aj pre nás, zdravotníkov,“ hovorí v tlačovej správe primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice Gabriel Mančík.

Samozrejme, všetko závisí od posúdenia celkového zdravotného stavu matky a od jej momentálneho stavu. ,,Z praxe sa nám osvedčilo, že bonding po cisárskom reze prispieva k tomu, že mamička sa sústredí na bábätko a nové pocity, lepšie vníma samotný zákrok a oveľa rýchlejšia je aj pooperačná regenerácia,“ vysvetľuje skúsený odborník. A spolu s mamičkou môže byť aj pri takomto pôrode otec či iná sprevádzajúca osoba.

Po cisárskom reze prirodzený pôrod

Levickí pôrodníci vychádzajú v ústrety aj ďalšej skupine mamičiek. ,,Vzhľadom na požiadavky žien, ktoré rodili prvé dieťa cisárskym rezom a druhé by chceli porodiť spontánne, im po dôslednom posúdení zdravotného stavu umožníme takýto pôrod. Je to, samozrejme, pod stálym dohľadom pôrodníka, aj čo sa týka priebehu pôrodu, zdravotného stavu mamičky i bábätka,“ vysvetľuje ďalší moderný trend primár.

V minulosti bolo zaužívané, že mamička, ktorá porodila bábätko cisárskym rezom, už rovnako rodila aj svoje ďalšie deti. Vývoj v medicíne však pokročil aj v tomto smere. ,,Spontánny pôrod je pre matku aj bábätko vždy ten najprirodzenejší. Ak žena prejaví záujem a je v dobrej kondícii, sme pripravení jej vyjsť v ústrety,“ dodal lekár.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >