Magický moment. Ako sa dieťa po narodení prvýkrát nadýchne

Gabriela Bachárová, 28. novembra 2022 o 05:00

Počas pobytu v maternici sú pľúca dieťatka zaplavené vodou, kyslík mu prostredníctvom placenty dodáva matka. Po narodení musí prebehnúť rýchly a zložitý proces, na konci ktorého je prvý nádych v živote.

Prvý nádych má už za sebou.

Foto: Shutterstock.com

Dieťa sa prvýkrát v živote nadýchne už niekoľko sekúnd po pôrode. Počas tejto krátkej doby sa v jeho maličkom tele odohrajú zásadné zmeny. Náučná facebooková stránka Věda na dosah priniesla informácie z článku lekára Jaea Kima, riaditeľa neonatologického oddelenia nemocnice v americkom meste Cincinnati, ktorý v časopise Live Science popísal, čo všetko sa odohrá počas tých pár chvíľ po narodení.

Po pôrode stratia funkciu dve cievy, ktoré slúžili na príjem kyslíku v brušku. „Prvá cieva zvaná foramen ovale dovoľuje okysličenej krvi prúdiť priamo z pravej srdcovej predsiene do predsiene ľavej,” vysvetľuje lekár. Druhá cieva ductus arteriosus spája hlavnú telovú tepnu s hlavnou pľúcnou tepnou. Umožňuje okysličenej krvi obísť pľúca a zamieriť priamo do dolných končatín. Obe cievy po narodení prestávajú pracovať v prospech okysličovania krvi prúdiacej cez pľúca.

„Pravá strana srdca, ktorá je u plodu dominantná v rozvádzaní okysličenej krvi do tela, musí v okamihu nádychu odovzdať žezlo strane ľavej. Pravá strana preberá novú úlohu - rozvádzať málo okysličenú krv do pľúc, kde sa okysličí. Potom ju po tele rozširuje tlak strany ľavej, teraz dominantnej časti srdca,” popisuje lekár. Celú túto zásadnú zmenu je organizmus schopný zaistiť bleskovo, v sérii veľmi rýchlych zmien okamžite po narodení.

Magický okamih

„Bunky v pľúcach začnú vstrebávať tekutinu, ktorá do tej doby zaplňovala pľúca. Hneď, ako kvapalinu odoberú, vytvorí sa priestor pre prichádzajúci kyslík. V tej chvíli pľúca prechádzajú na nový režim, plnia sa vzduchom,” informuje Jae Kim, podľa ktorého ide o magický okamih.

A čo sa deje ďalej? Prvé nafúknutie pľúc znižuje tlak a odpor krvi, ktorá do nich putuje. Nízky tlak otvorí bránu pre krv, ktorá už putuje, aby vôbec po prvýkrát pľúca okysličila. Vo chvíli, keď tlak v pľúcach je nižší ako celkový krvný tlak, cieva foramen ovale sa natrvalo zavrie.

Bez priechodu medzi pravou a ľavou srdcovou predsieňou začne okysličená krv prúdiť z pravej predsiene do dolnej časti pravej komory a odtiaľ putuje do pľúc. V tom okamihu začína telíčko novorodenca fungovať tak ako u ostatných ľudí.

„Medzitým nízky tlak v pľúcnom systéme odvádza krv z cievy ductus arteriosus, ktorá umožňovala krvi obchádzať pľúca. Už nie je potrebná, začne sa zužovať, až sa celkom uzavrie. Celý proces okysličenia nového organizmu pomocou pľúc trvá len niekoľko minút. Prejavuje sa tak, že novorodenec nakrátko zružovie, než sa organizmus naučí nielen okysličovať krv, ale tiež ju rozvádzať po celom tele,” objasňuje lekár, podľa ktorého je tak zázrak zrodu nového života dokončený.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >