Rodičia prvákov dostanú príspevok 104,76 eura

Gabriela Bachárová, 31. augusta 2021 o 04:29

Už tretí rok majú rodičia čerstvých prvákov nárok na príspevok, ktorý im pomôže zmierniť finančnú záťaž spojenú s nástupom potomka do školy.

Rodičia prvákov majú nárok na príspevok na nákup pomôcok.

Foto: TASR

Tento rok je výška príspevku stanovená na 104,76 eura (príspevok sa valorizuje podľa nárastu životného minima, pre dvomi rokmi bol rovných sto eur). Rodičia sa nemusia o nič starať, nikde písať žiadosť. Ústredie práce získava informácie o tom, ktoré deti nastúpili do prvej triedy, z informačného systému rezortu školstva, konkrétne z centrálneho registra žiakov.

Príspevok sa vypláca ako zvýšený prídavok na dieťa za mesiac september. Na účet peniaze prídu približne v polovici októbra. Výška prídavku na dieťa v roku 2021 je 25,50 eura.

„Zvýšená suma prídavku na jedno dieťa môže byť poskytnutá iba raz a je priamo viazaná na nástup dieťaťa do školy," uviedla pre TASR Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Ak oprávnená osoba nepoberá prídavok na dieťa v SR, nárok si uplatňuje podaním žiadosti o zvýšený prídavok na dieťa," dodala informáciu.

Niekde rodičom prvákov pomáhajú aj mestá či obec. Ako uviedla TASR, mestská časť Bratislava-Karlova Ves pomôže sumou 30 eur rodinám prvákov pri nákupe školskej tašky či písacích potrieb.

Rozpočtom rodín s prváčikmi v bratislavskom Ružinove by mal aj v novom školskom roku pomôcť jednorazový príspevok 40 eur. Podmienkou je trvalý pobyt rodiča dieťaťa, respektíve jeho zákonného zástupcu v Ružinove. Bratislavské Staré Mesto zasa prispeje na nákup školských potrieb pre prváčikov finančnou pomocou vo výške 50 eur.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >