Rodičia idú pochodovať na ochranu klímy. Pridajte sa!

pt, 10. mája 2019 o 09:56

Máte už program na nedeľné popoludnie? Na bratislavskom námestí SNP sa na Deň matiek rodičia chystajú na pochod mestom v rámci boja za ochranu klímy. Klimatický pochod rodičov sa začína o tretej popoludní a podporujú ho aj známe osobnosti, napríklad Jana Kirschner.

Za budúcnosť klímy už protestovali aj žiaci a študenti.

Foto: PRAVDA, Ivan Majerský

„Podporujeme študentské štrajky za ochranu klímy. Študenti v boji nesmú zostať sami. Na budúcnosti detí záleží aj nám: mamám a otcom, starým rodičom, tetám a strýkom,“ zdôvodňujú usporiadatelia na facebookovej stránke.

Pochod je súčasťou medzinárodnej akcie ku Dňu matiek, inšpirovaný britským hnutím Mothers rise up! a akciou Mothers‘ Climate March, čo je obdobný pochod na Deň matiek v Londýne. Protestovať sa bude aj v Prahe a ďalších českých mestách.

Hlavnými požiadavkami sú, aby sa ochrana klímy stala prioritou všetkých vládnych rozhodnutí, ako aj akčný plán prechodu na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku s cieľom obmedziť zvýšenie teploty o 1.5 °C. Aktivisti tiež žiadajú ukončiť podporu znečisťovateľov a priemyslu spôsobujúceho vysoký nárast emisií, okamžitý ústup od fosílnych palív v rámci výkonu akcionárskych práv SR v medzinárodných inštitúciách aj na Slovensku, ako aj urýchlené zastavenie odlesňovania Slovenska, ochranu vodných zdrojov a biodiverzity.


„Snažíme sa deti kŕmiť zdravými potravinami. Kúpiť bezpečnú prilbu na bicykel. Nájsť dobrú škôlku. Byť starostlivými a milujúcimi rodičmi. A pritom im zrejme zanecháme planétu s najvyššou koncentráciou oxidu uhličitého za tri milióny rokov,“ apelujú usporiadatelia.

Ako zdôrazňujú, potrebujeme znížiť emisie CO2 do roku 2030 o 45 % a do roku 2050 ich úplne zastaviť! Emisie však stále rastú a politici nekonajú. Aj preto nedeľná akcia. „Pozývame ľudí, ktorým záleží na budúcnosti. Klimatická zmena sa týka všetkých.“

Pozrite si pieseň britských matiek





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >