Recept na víkend: Obľúbená treska. Pravá rybacia, ale aj vegetariánska verzia

Patricia Poprocká, 20. januára 2024 o 05:27

Treska, obľúbený šalát, ktorý si môžete pripraviť aj doma. Chutí takmer ako tá z obchodu a pripraviť si ju môžete, aj keď nie ste práve milovníkom rýb. Ponúkame vám dve verzie – rybaciu a vegetariánsku.

Treska, chutná domáca i kupovaná.

Foto: Shutterstock.com

Treska z rýb

Pol kila filetov z tresky obvaríme vo vode, do ktorej pridáme soľ, lyžicu či dve octu, dva bobkové listy a nové korenie. Keď je mäkká, vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Medzitým nakrájame na drobné kúsky (alebo nastrúhame) tri mrkvy a jednu veľkú cibuľu. Môžeme ich pridať do vody k rybe a mierne obvariť, ale nie je to potrebné. Potom roztlačíme rybu vidličkou na drobné jemné kúsky a všetko spolu zmiešame.

V osobitnej nádobe pripravíme majonézu, či presnejšie zmes, v ktorej suroviny zmiešame. A to: biely jogurt alebo kyslú smotanu (ak chcete, môžete aj majonézu, s jogurtom je to však ľahšie), horčicu, ocot, čierne korenie, troška šťavy z nakladaných kyslých uhoriek, troška cukru a troška soli. Všetko podľa chuti, akú preferujete.

Napokon všetko spolu zmiešame a šalát necháme aspoň dve hodiny odstáť, aby sa spojili chute. Držíme v chladničke.

Treska vegetarian

Recept je v podstate podobný, akurát vynecháme rybu a namiesto nej použijeme hrudkovitý tvaroh. Ten zmiešame s nakrájanou(alebo nastrúhanou) mrkvou, cibuľou, kyslými uhorkami (asi štyri, podľa veľkosti) a môžeme pridať aj dve vajíčka uvarené natvrdo, nastrúhané alebo rozpučené na mriežke.

Všetky suroviny (bez tepelnej úpravy) zmiešame s majonézou pripravenou podľa postupu uvedeného vyššie. Dochutíme soľou a čiernym korením, necháme odstáť a podávame s chlebom alebo pečivom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >