Trojfarebné makovo-malinové tortičky.
Foto: redakciaRecepty na desať zaujímavých minitortičiek nájdete na tomto odkaze. Kulinársky web www.varecha.sk ponúka na výber kokosové tortičky, piškótové tortičky s broskyňami, jahodovo-citrónové tortičky, čokoládové tortičky s tvarohovým krémom alebo nasledujúce vynikajúce trojfarebné tortičky.
Trojfarebné makovo-malinové tortičky
Makový korpus, smotanový krém a malinová plnka. Fantastická trojka...Korpus:
45 g masla
30 g práškového cukru
3 ks vajec
60 g kryštálového cukru
110 g mletého maku
15 g ryžovej múky
Smotanová plnka:
20 ml šľahačkovej smotany
150 ml šľahačkovej smotany
20 g bielej čokolády
10 g kryštálového cukru
10 g vanilkového cukru
60 g kyslej smotany
1 ks stužovača šľahačky
Malinová plnka:
120 g mrazených malín
40 g kryštálového cukru
60 g vody
15 g želírovacieho cukru
Posyp:
40 g práškového cukru
Postup:
1. Príprava korpusu: Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Maslo, práškový cukor a žĺtky vyšľaháme. Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme na sneh, jemne zmiešame a primiešame k prvej hmote. Nakoniec zľahka primiešame múku s makom. Cesto nalejeme na plech do výšky 1 cm a vložíme do rúry na asi 20 minút. Korpus po pečení necháme vychladnúť. Z upečeného korpusu stiahneme papier na pečenie a pomocou kruhovej formičky s priemerom 7 cm vykrojíme krúžky. Malo by ich byť 16.
2. Smotanová plnka: 20 ml šľahačkovej smotany privedieme do varu, pridáme bielu čokoládu a odstavíme z plameňa. Miešame dohladka, kým sa čokoláda úplne neroztopí. Krém necháme vychladnúť. Zvyšnú šľahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a so stužovačom. Primiešame kyslú smotanu a vychladnutý krém zo smotany a z bielej čokolády.
3. Malinová plnka: Cukor s tretinou malín rozvaríme vo vode. Do odstavenej masy zamiešame želírovací cukor. Keď sa masa zahustí, pridáme zvyšné maliny a rozšľaháme ponorným mixérom. Pripravíme 8 kruhových formičiek (priemer 7 cm a výška asi 8 cm) bez dna tak, že ich zvnútra vyložíte celofánovou fóliou (8 x 22 cm). Na spodok formičky uložíme vykrojené kolieska korpusu. Smotanovú plnku vložíme do cukrárskeho vrecka s otvorom asi 1 cm a na vykrojené kolieska vo formičke striekame smotanovú plnku (asi 35 g). Na smotanovú plnku potom nalejeme malinový gél (asi 30 g) a prikryjeme ďalším kolieskom korpusu a vrch posypeme práškovým cukrom. Naplnené formičky necháme stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny. Vychladené tortičky opatrne vyberieme z formičiek, vďaka celofánovej fólii to pôjde ľahko. Napokon odstránime fóliu.