Prednáška v múzeu v Rimavskej Sobote bude o láske v tradičnej kultúre

TASR, 18. februára 2020 o 03:00

Prejavom lásky v tradičnej ľudovej kultúre bude venovaná prednáška Dary lásky, ktorá sa uskutoční 19. februára v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako uvádzajú organizátori, podujatie je určené školám v čase od 9.00 h do 14.00 h a verejnosti o 16.00 h.

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote pozýva na prednášku.

Foto: Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote

Podľa slov PR referentky múzea Martiny Oštrom Marekovej bude prednáška zameraná na význam a etiketu obdarovania v ľudovej kultúre, akými darmi a pri akej príležitosti sa ľudia obdarovávali. Výmene daru sa v minulosti pripisovala magická moc. Ľudia verili, že spolu s darom prechádza k obdarovanému aj časť bytosti darcu a tým sa medzi nimi vytvára tesný vzťah, vysvetlila.

Súvisiacim podujatím je podľa jej slov tvorivá dielňa Medovníkové srdce, ktorá sa začne vo štvrtok 20. februára o 16.00 h a návštevníci si v nej ozdobia medovníkové srdce podľa ľudových vzorov. Medovníkové srdce patrilo v minulosti medzi dary lásky, ktoré symbolizovali ľúbostný vzťah. Mládenci ich kupovali na jarmokoch ako prejav lásky, zakončila Oštrom Mareková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >