Pred začiatkom školy treba zájsť s dieťaťom k očnému

TASR, 29. augusta 2022 o 04:15

Čím skôr sa na prípadnú očnú chybu príde, tým väčšia je šanca na jej úspešné liečenie.

Dajte dieťaťu skontrolovať zrak, v škole ho bude portrebovať.

Foto: Shutterstock.com

Pred nástupom do školy je potrebné zájsť s dieťaťom na prehliadku k očnému lekárovi, keďže vek hrá významnú úlohu v prípade odhalenia očnej chyby. „Pri zanedbaní, naopak, môže hroziť rozvoj tupozrakosti alebo škúlenie,” upozorňuje vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva Jana Hamade.

Ako ďalej upozornila, žiaci budú v priebehu školského roka tráviť niekoľko hodín denne pri počítači, mobilných telefónoch a tabletoch, a preto je potrebné naučiť ich jednoduché návyky, ako sa o oči starať. Nároky na oči predstavuje samozrejme aj samotné vyučovanie, písanie domácich úloh či aj účasť na rôznych krúžkoch.

„Pri práci s počítačom dochádza pre zvýšené sústredenie oka na monitor a zníženej frekvencii žmurkania k vysychaniu oka a dieťa môže pociťovať únavu, pálenie očí alebo vidieť rozostrený obraz,” upozornila Hamade.

Riešením je podľa nej nastavenie optimálneho času stráveného pri počítači, čo je podľa odborníkov okolo dvoch hodín denne. Ďalej pomáhajú pravidelné prestávky, počas ktorých je dobré pozerať sa pre zmenu do diaľky, napríklad z okna, alebo vyskúšať očnú gymnastiku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >