Prečo sa v maternici neutopí? Ako dýcha dieťa v brušku

Gabriela Bachárová, 25. júna 2021 o 05:00

Zamysleli ste sa niekedy na tým, ako dokáže dieťa v brušku dýchať, keď ešte nemá funkčné pľúcka? Ľudské mláďa predsa nedisponuje žiadnymi žiabrami, ktoré by mu podobne ako rybe umožnili dýchať kyslík rozpustený vo vode.

Kyslík mu privádza placenta.

Foto: Shutterstock.com

Bez kyslíka sa dieťa samozrejme nezaobíde ani v maternici, ale z vody ho neprijíma. Ako sa k nemu teda dostáva? Je to jednoduché, prostredníctvom placenty. Vyzerá ako veľký červený koláč a pre maličký organizmus má veľký význam.

Cez placentu sa k plodu dostávajú všetky základné živiny z matkinej stravy. Vylučuje tiež svoje vlastné hormóny, ktoré sú dôležité pre správny vývin dieťaťa a zdarný priebeh tehotenstva. „Ochranná funkcia placenty spočíva aj vo vytváraní bariéry proti škodlivinám, ktoré by mohli prejsť k plodu z materského organizmu či z vonkajšieho prostredia,“ uvádza ďalšiu funkciu MUDr. Michal Holáň v knihe Tehotenstvo v obrazoch. Takými škodlivinami môžu byť napríklad baktérie.

Kyslík do ľudského organizmu prenáša krv a to vďaka krvnému farbivu hemoglobínu. K dieťatku sa dostáva cez takzvané placentárne klky, ktoré sa nachádzajú na vonkajšej, takzvanej materskej strane placenty (vnútorná je obrátená smerom k plodu). „Klky sa mnohonásobne vetvia, ich celková plocha sa odhaduje na sedem až dvanásť metrov štvorcových. Je v nich bohatá sieť kapilár (krvných ciev s veľmi tenkou stenou), ktorej dĺžka sa odhaduje na 50 kilometrov," popisuje publikácia.

Dieťa sa tak v plodovej vode neutopí jednoducho preto, že má dostatočný prísun kyslíka z placenty. To je aj vysvetlenie toho, prečo sa môže bez problémov narodiť do vody. Pri dýchaní vzniká ako odpadový produkt kysličník uhličitý, ten dieťa odovzdáva matke a tak ho z tela vylúči.

Prečo po narodení dieťa kričí

Keď je dieťa ešte v maternici, pľúca má zaliate plodovou vodou. Čiastočne sa jej zbaví pri pôrode, zvyšok potom telíčko v prvých hodinách po narodení vstrebá. Bábätko začína dýchať pľúcami po prestrihnutí (alebo dopulzovaní) pupočníka, ktorý ho spájal s placentou. Bezprostredne po tom sa prvýkrát nadýchne. Krik, ktorý rodičia krátko po narodení dieťatka počujú, slúži na to, aby sa mu rozšírili pľúca, čím sa dýchanie prehĺbi.

Na začiatku dýchania sa novorodeniatku do pľúc naleje okysličená krv, ktorá sa postupne dostáva aj do ostatných častí organizmu. Pokožka dieťatka dostane ružovú farbu, hoci jeho končatiny môžu zostať ešte niekoľko hodín studené a modré, čo je príznak toho, že krv ešte nedokázala dostatočne okysličiť celé telo.

Pre detské telíčko je táto zmena samozrejme veľmi náročná, pľúca musia bábätku začať naplno pracovať počas niekoľkých málo minút po tom, čo prišlo na svet. Veľmi rýchlo sa však zadaptuje na nové životné podmienky a jeho púť na tomto svete môže začať. Nech sa mu dobre dýcha!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >