Práva žien pri pôrode sa porušujú opäť! Ombudsmanka žiada ministra Krajčího o nápravu

pt, 12. novembra 2020 o 17:14

Separácia matiek od ich bábätiek či zákaz sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Praktiky, ku ktorým sa podobne ako na jar, aj teraz počas druhej vlny pandémie koronavírusu uchyľujú viaceré nemocnice, nenechalo ľahostajnú verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú.

Ženy majú právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode a v nemocniciach by ich nemali oddeľovať od bábätiek, zdôrazňuje Mária Patakyová.

Foto: PRAVDA

Po viacerých prípadoch porušovania práv (o niektorých sme informovali aj na ahojmama.sk) sa ombudsmanka obrátila na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby zabezpečil dodržiavanie najnovších vedeckých štandardov a odborných odporúčaní.

„Vychádzajúc z medializovaných správ, informácií od mimovládnych organizácií ako aj zo správ od podávateľov a podávateliek vnímam odlišný prístup zdravotníckych zariadení pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Považujem za dôležité, aby ministerstvo zdravotníctva ako kompetentný orgán zabezpečil usmernenie pre zariadenia s cieľom poskytnúť občanom a občiankam rovnaký prístup a štandard,“ uviedla v liste.

Zároveň ministra požiadala, aby jej poskytol kontakt na zodpovednú osobu na ministerstve, s ktorou by jej kancelária mohla problém riešiť.

Počas prvej vlny pandémie na jar apelovala Mária Patakyová na dodržiavanie práv pri pôrode tiež. Hlavný hygienik potom vydal usmernenie, ktoré umožnilo povoliť výnimky zo zákazu návštev, napríklad na sprievod pri pôrode.

Napriek tomuto odporúčaniu sa opäť vyskytli prípady, kedy pôrodnica obmedzila prítomnosť sprevádzajúcej osoby, a to dokonca aj keď sa nenachádzala v červenom regióne.

„Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) majú ženy právo aj na prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu podľa výberu. Zdravotnícky personál by mal zároveň prijať také opatrenia na zníženie rizika infekcie, ktoré by spočívali predovšetkým v používaní ochranných prostriedkov a v dodržiavaní hygienických zásad,“ pripomína Mária Patakyová.

Žiada, aby zariadenia uplatňovali jednotné štandardy a postupy vychádzajúce z najnovších vedeckých a lekárskych poznatkov garantujúcich rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd.

Platí to aj pri oddeľovaní detí od matiek, ktorým test potvrdí ochorenie COVID-19. „Svetová zdravotnícka organizácia aj niektorí slovenskí odborníci v oblasti pôrodníctva a neonatológie, medzi nimi napríklad aj hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský, poukazujú na riziká oddeľovania detí od matiek a nesúhlasia s takýmito praktikami,“ povedala ombudsmanka.

Miroslav Borovský zároveň vydal postup „Vedenie pôrodu u rodičky so suspektnou/ potvrdenou infekciou COVID-19“, v ktorom sa taktiež odporúča spoločná izolácia matky a novorodenca u asymptomatických žien a novorodencov.

Predpisy by teda možno aj boli, treba ich však uplatňovať aj v praxi. „Separačná prax a zákaz sprevádzajúcej osoby pri pôrodoch v niektorých zdravotníckych zariadeniach poukazujú na potrebu vytvorenia efektívnych nástrojov na centrálnej úrovni, ktoré by zabezpečili jednotnú implementáciu štandardov, odporúčaní a usmernení s cieľom zabezpečiť všetkým pacientom a pacientkam rovný prístup k rovnako kvalitnej zdravotnej starostlivosti na celom území Slovenska,“ zdôrazňuje Mária Patakyová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >