Pôrodnica má k mamičkám prístup, aký inde nie je. Od bolesti uľaví nezvyčajná fitlopta či suché teplo

gb, 11. mája 2023 o 04:30

Hoci majú slovenské pôrodnice stále veľa nedostatkov, viaceré sa snažia pôrod ženám maximálne spríjemniť a uľahčiť. Vo Zvolene začali s uplatňovaním nových prístupov, medzi ktoré patria šatkovanie, používanie špeciálnej fitlopty v tvare arašidu či vankúšiky s obilím, ktoré vyžarujú takzvané suché teplo.

Na fotografii fitlopta, šatka i vrecúška na suché teplo.

Foto: Nemocnica Agel Zvolen

Rekonštrukcia pôrodných sál Nemocnice Agel Zvolen prinesie väčší komfort pre rodiace mamičky, okrem materiálneho vybavenia sa však oddelenie rozhodlo napredovať aj v prístupe k pôrodom. Už na začiatku marca absolvovali lekári, zdravotné sestry i pôrodné asistentky kurz, ktorý im predstavil nové postupy pre prvú i druhú dobu pôrodnú.

„Začali sme pri pôrodoch využívať šatkovanie, fitloptu v tvare arašidu a vankúšiky, ktoré vyžarujú suché teplo. Ide o pomôcky, ktoré prispejú k pocitu komfortu rodiacej matky, dovolia jej uľaviť od bolestí,“ približuje v tlačovej správe zdravotníckeho zariadenia využívané pomôcky lekárka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, doktorka Lucia Ambrozová.

Všestranná šatka

Pomôcka, ktorá zažíva znovuobjavenie v dobe tehotenstva a pôrodu, je šatka. V tehotenstve sa využíva na podporu chrbta, zmiernenie jeho bolestí a podporu brušnej steny. Ovplyvňuje postavenie tela matky a tým aj postavenie plodu v maternici. Počas pôrodu je možné šatkou napomôcť dieťatku pri prechode pôrodnými cestami. Za pomoci šatky je možné praktizovať aj rôzne relaxačné tehotenské cvičenia. Pri pôrode tieto cviky pomáhajú uľaviť od bolestí.

Ďalšou z obľúbených pomôcok je fitlopta. Okrem klasickej majú na gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice Zvolen aj fitloptu v tvare arašidu. „Fitlopta v tvare arašidu má ergonomický tvar, neobmedzuje teda tehotenské bruško a poskytuje väčší komfort pri polohovaní rodičky," vysvetľuje lekárka.

Novinkou sú aj vankúšiky naplnené obilím, ktoré produkujú takzvané suché teplo. „Tieto vankúšiky sú jednoduché, no veľmi efektívne. Tvarom sa dokonale prispôsobia či už tehotenskému brušku alebo inej časti tela. Po ich nahriatí vyžarujú teplo, ktoré dokáže uvoľniť svaly a tak uľaviť od bolestí,“ dodáva Lucia Ambrozová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >