Tehotné ženy a čerstvé mamy bude môcť doma navštíviť pôrodná asistentka. Zadarmo

Gabriela Bachárová, 10. decembra 2022 o 05:00

Dve návštevy súkromnej pôrodnej asistentky pred pôrodom a dve návštevy po narodení bábätka budú preplácať zdravotné poisťovne. Novinka začne platiť od januára roku 2024.

Tehotné ženy dostanú možnosť návštevy pôrodnej asistentky.

Foto: Shutterstock.com

Služby pre tehotné ženy a čerstvé mamičky sa rozšíria. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú na svojej novembrovej schôdzi schválili poslanci, priniesla zásadnú zmenu. Od januára 2024 bude existovať možnosť pozvať si domov súkromnú pôrodnú asistentku. Ženy však za to nebudú musieť platiť ako dnes, ale výdavky uhradí ich zdravotná poisťovňa.

Pôjde celkovo o dve návštevy počas tehotenstva, a to po dvadsiatom týždni gravidity. S pôrodnou asistentkou bude môcť žena prebrať všetko, čo ju v súvislosti s pôrodom a príchodom bábätka zaujíma. Asistentka zhodnotí prostredie, do ktorého sa má dieťa narodiť a pomôže mamičke napríklad s výberom pomôcok, ktoré by mohla po narodení dieťaťa potrebovať.

Naučí ženu, ako dýchať a uľaviť si

Pomoc sa bude týkať aj prípravy na pôrod. Súkromná pôrodná asistentka naučí ženu napríklad to, ako počas neho správne dýchať, ako si môže uľaviť pri bolestiach, aké cvičenia sú vhodné pred pôrodom a podobne. Môže ju tiež pripraviť na dojčenie. Samozrejme aj naďalej platí, že zdravotný stav tehotnej ženy zostáva v kompetencii jej ošetrujúceho lekára, asistentka nebude mať v tejto súvislosti žiadne právomoci.

Pôrodom sa starostlivosť pôrodnej asistentky o ženu nekončí. Žena bude mať nárok na jej návštevu do 24 hodín po prepustení z pôrodnice domov. Druhá návšteva sa bude musieť uskutočniť v období šestonedelia, nie neskôr. Pôrodná asistentka skontroluje napríklad to, či sa podarilo rozbehnúť dojčenie alebo to, ako je na tom čerstvá mamička zdravotne.

Novela bude účinná až od januára 2024, ženy si tak na novú službu ešte budú musieť rok počkať.

Kto bude môcť chodiť k žene domov?
Na návštevu k žene bude môcť len súkromná pôrodná asistentka, ktorá získala licenciu na výkon samostatnej praxe. Musí tiež mať zmluvu so zdravotnou poisťovňou, v ktorej je žena poistená. Pôrodná asistentka musí mať príslušné vzdelanie, toto povolanie nemôže vykonávať ktokoľvek. Je považovaná za zdravotníckeho pracovníka.

Žene, ktorá si ju objedná, poskytuje poradenstvo a starostlivosť v priebehu tehotenstva a je aj oprávnená na vlastnú zodpovednosť viesť domáci pôrod. Starostlivosť môže poskytovať aj novorodencom a dojčatám do jedného roku veku.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >