Nech váš pôrodný plán neskončí v koši!

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2018 o 15:13

Všetky lekárske zákroky podliehajú súhlasu pacienta. Pôrod nie je žiadnou výnimkou. Ak máte o narodení svojho dieťaťa jasnú predstavu, položte ju na papier. Lekári by pôrodný plán mali rešpektovať.

Pôrodný plán vám umožní prežiť pôrod podľa svojich predstáv.

Foto: Shutterstock.com

Pôrodný plán si môžete stiahnuť z internetu, ale lepšie je, ak sa cudzím vzorom len inšpirujete a vytvoríte si vlastný. Platí pritom, že menej je viac. Nikto zo zdravotníkov nebude čítať dlhé zdôvodnenia, prečo si prajete porodiť bez nástrihu hrádze alebo odmietate rutinné podávanie oxytocínu na zosilnenie pôrodnej činnosti. Najlepšie je preto spísať pôrodný plán čo najkratší, ideálne v bodoch.

Zvážte, čo je pre vás podstatné a práve to v ňom zdôraznite. „Do pôrodného plánu napíšte presne to, čo si želáte vy sama, neopisujte, voľte svoje formulácie, plánujte na mieru sebe a svojmu dieťaťu,“ odporúča klinická psychologička Michaela Mrowetz v knihe Bonding – pôrodná radosť.

V hornej časti plánu uveďte meno svoje, otca, gynekológa a pediatra. Dvoma vetami popíšte, koľké v poradí sa dieťa narodí a ako prebiehali predchádzajúce pôrody. Pod tým veľmi stručne napíšte, prečo ste sa pre vypracovanie plánu rozhodli.

Michaela Mrowetz dáva ako príklad takéto znenie: Pôrod považujem za prirodzenú a intímnu súčasť svojho života. Bola by som rada, ak by ste mi umožnili porodiť podľa svojich pocitov, vlastným tempom a bez zásahov. V bodoch potom uveďte, čo si počas pôrodu, po narodení dieťaťa a v nasledujúcich dňoch želáte alebo naopak neželáte.

„Nechcem nástrih ani tlačenie na brucho“


Máte právo v pláne odmietnuť niektoré praktiky, ktoré sa stále v niektorých slovenských pôrodniciach rutinne používajú bez ohľadu na to, či sú v prípade konkrétnej ženy nutné. Svoj negatívny postoj môžete vyjadriť aj k vyvolávaniu pôrodu, podávaniu liekov na urýchlenie pôrodnej činnosti alebo proti bolesti, nadmernému sledovaniu plodu na monitore, nástrihu hrádze, pretrhnutiu plodových obalov, riadenému tlačeniu či „skákaniu“ po bruchu s cieľom urýchliť pôrod.

Pôrodný plán môže obsahovať aj prianie, aby vám zdravotníci umožnili pohybovať sa voľne podľa svojich potrieb a pocitov a rodiť v polohe, ku ktorej spontánne dospejete, napríklad v podrepe.

Poproste zdravotníkov, aby s vami konzultovali všetky zásahy, ktoré chcú urobiť a rešpektovali vaše rozhodnutie. V prípade, že nebudete schopná vyjadrenia, napríklad kvôli veľkým bolestiam, mali by akceptovať partnerov postoj.

„Pôrod môže, ale nemusí byť fyziologický. Nikto vám nevie dopredu zaručiť jeho hladký priebeh. Preto by mamičky mali v pôrodnom pláne uviesť, že sú si vedomé toho, že pôrod sa môže vyvinúť inak a bude treba korigovať ich predstavy a priania. V dobrej pôrodnici sa im budú snažiť vyhovieť, ak to bude dovoľovať zdravotný stav matky a dieťaťa,“ uvádzajú pôrodníci Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník v knihe Sprievodca tehotenstvom.

Pôrodom to nekončí


V pláne môžete ďalej vyjadriť svoje priania, ako by mala prebehnúť doba bezprostredne po narodení dieťaťa. Želáte si, aby zdravotníci nechali dotepať pupočník a neurýchľovali umelo odlúčenie placenty? Priložili vám hneď bábätko na hruď a nikam ho neodnášali? Počkali s meraním, vážením a umývaním?

Súčasťou plánu môžu byť aj svoje predstavy, kedy opustiť pôrodnicu. Nemusíte v nej zotrvávať niekoľko dní. Máte práve na takzvaný ambulantný pôrod, kedy je možné odísť aj s dieťaťom hneď domov, samozrejme ak všetko prebehlo bez komplikácií.

V pláne popíšte aj vaše predstavy, ako s bábätkom zaobchádzať na novorodeneckom oddelení, svoje želania konzultujte s pediatrami. Je možné vyjadriť napríklad prianie, aby dieťa nebolo dokrmované umelým mliekom, neodvážali ho na vyšetrenia bez vášho vedomia či súhlasu alebo rešpektovali, ak tam chcete spolu s ním.

Nepodceňte výber pôrodnice


Pôrod je emočne i fyzicky náročná situácia, presadzovať si svoje predstavy nie je v takej chvíli jednoduché, a to ani v prípade, keď ich dáte na papier a zdravotníkom vopred poskytnete. Je preto dobré vybrať si také zdravotnícke zariadenie, ktoré je voči prianiam rodiacich žien ústretové. Veľa pôrodníc organizuje predpôrodné kurzy alebo schôdzky pre budúcich rodičov, kde sa môžete opýtať, ako sa k otázke pôrodných plánov stavajú, a podľa toho sa rozhodnúť.

Ak lekár dôjde k záveru, že nejaký medicínsky zákrok je pre dobrý priebeh pôrodu nevyhnutný, mal by vás požiadať o súhlas. Žiadna rozumná mamička nepovie nie, ak je v ohrození zdravie či život. Problém je, že žena väčšinou nie je zdravotníčka a nedokáže posúdiť, či je navrhovaný zásah oprávnený, alebo ide len o rutinu, ktorá nemá v jej prípade žiadne opodstatnenie. Určitým riešením je, vybrať si k pôrodu konkrétneho lekára, ktorému dôverujete a s ktorým svoj plán detailne rozoberiete.

Ak vlastného lekára nemáte, plán ukážte v nemocničnej poradni, ktorú ženy navštevujú posledný mesiac pred pôrodom, a požiadajte o jeho rešpektovanie. Pôrodný plán je potom dobré viackrát okopírovať a poskytnúť všetkým zdravotníkom, ktorí sa okolo vás budú počas pôrodu pohybovať.

Je pôrodný plán právne záväzný?
Odpovedá advokát JUDr. Ivan Humeník, Ph.D. z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS

Vzájomný vzťah medzi poskytovateľom zdravotníckej starostlivosti (ďalej ho budem nazývať lekár) a pacientom je formovaný viacerými princípmi. Jedným z nich je zásada rešpektovania vôle pacienta, ktorá je definovaná prostredníctvom inštitútu informovaného súhlasu. Ďalšou základnou povinnosťou lekára je rešpektovať právo na súkromie pacienta.

Povinnosť riadiť sa vôľou pacienta je silno zviazaná s povinnosťou lekára postupovať pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti správne (lege artis). Tento vzájomný vzťah (informovaný súhlas a povinnosť postupovať správne) je určujúcim vodítkom na zodpovedanie otázky.

Pacient de facto nemá účinné právo, ako si vynútiť u lekára, aby postupoval presne v súlade s jeho predstavou o spôsobe diagnostiky a liečby. Rešpektovanie pôrodného plánu rodičky je teda limitované, rámcované povinnosťou pôrodníka postupovať správne. Ak si želá napríklad epidurálku v čase, kedy je už úplne neúčinná, respektíve na jej účinnú látku je žena alergická, jej aplikovanie mohlo byť považované za non lege artis, a teda lekár takýto výkon nesmie vykonať.

Ak sa teda pozrieme na pôrodné plány, podľa môjho názoru je lekár primárne pri odvádzaní pôrodu povinný postupovať lege artis (správne) a súčasne rešpektovať želanie rodičky, čo si nepraje (to znamená, že na vykonanie takýchto výkonov nedávam súhlas). Toto je samozrejme pomerne plochý a čiernobiely pohľad na vec. Aj jednoduchý pôrod sa môže zmeniť na ťažkú patológiu, čo samozrejme pred pôrodníka kladie obrovské nároky na jeho zvládnutie.

Odborné zvládnutie komplikácie môže v niektorých prípadoch znamenať, že by pôrodník mal vykonať aj taký výkon, ktorý rodička v pôrodnom pláne explicitne vylúčila. Je v podstate nemožné vopred odhadnúť, ako sa takýto prípad právne skončí.

Ak by sme sa na to pozerali právne sterilne, nedá sa vylúčiť, že aj v prípade, kedy pôrodník konal lege artis, no v rozpore s vôľou rodičky, tak z toho bude mať nemocnica problém.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >