Epidurálku si dobre zvážte. Bolesť tlmí spoľahlivo, no má aj riziká

Gabriela Bachárová, 12. novembra 2018 o 07:25

Čaká vás pôrod a premýšľate o tom, či zvládnete silné pôrodné bolesti? Epidurálna analgézia je rozšírená metóda, ako bolesť utlmiť, ale predstavuje pre ženu i dieťa aj určité riziko.

Ako zvládnem bolesti? To je častá obava žien pred pôrodom.

Foto: Shutterstock.com

„Epidurálna analgézia je najefektívnejšou metódou liečby bolesti pri pôrode. Účinok nastupuje do 15 minút,“ približuje MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Nemocnici Košice-Šaca. Účinnosť metódy je až 90 percent, preto je v slovenských pôrodniciach aj často využívaná. Požiadať o ňu môže len žena, pôrodník ju schvaľuje. Žene ju pichne anestéziológ v spolupráci s anestéziologickou sestrou.

Pôrodné bolesti sa tlmia podaním znecitlivujúcej látky a lieku proti bolesti (opiátu) ihlou, ktorá sa zapichne do takzvaného epidurálneho priestoru v dolnej časti chrbta. Najlepším miestom je priestor medzi druhým a tretím alebo tretím a štvrtým stavcom. V tomto priestore sa už nenachádza miecha, žena sa tak nemusí obávať, že by mohlo dôjsť k jej poraneniu. Cez ihlu sa zavedie hadička (katéter), ktorou sa lieky podávajú.

Po zavedení katétra a po každom podaní liekov je nutné, aby žena zostala pol hodiny ležať, čo jej nemusí byť príjemné.

Veľmi dôležitý je čas, kedy sa k epidurálnej analgézii pristúpi. Keď je pôrod veľmi rozbehnutý, epidurálna analgézia už nie je vhodná, pretože by nemusela zabrať. Vhodným okamihom je, keď už má žena pravidelné kontrakcie a bránka na krčku maternice je otvorená na tri až štyri centimetre. Jedna dávka pôsobí 60 až 90 minút. Keď začne účinok odoznievať, môže sa podať ďalšia dávka.

Úplné znecitlivenie nie je vhodné, pretože priebeh pôrodu by sa mohol spomaliť. Po podaní analgézie žena pociťuje mierny tupý tlak.

Výhody epidurálnej analgézie sú podľa košického primára v tom, že okrem zmiernenia vnímania bolesti môže pozitívne ovplyvňovať aj samotný pôrod. Zlepšuje prekrvenie maternice, a tým aj okysličenie plodu. Ďalej podľa Erika Dosedly skracuje prvú dobu pôrodnú. „Výhodou je aj možnosť podania anestetík, látok spôsobujúcich znecitlivenie, do tohto priestoru v prípade potreby vykonania cisárskeho rezu či inej pôrodníckej operácie," dopĺňa odborník.

Epidurálna analgézia však nie je bez rizík, preto by si ju žena mala dobre zvážiť a popremýšľať aj nad inými metódami tlmenia bolesti. „Najčastejším nežiadúcim účinkom je oslabenie pôrodnej činnosti, ktorú mnohokrát musíme posilniť infúziou s oxytocínom," popisuje Erik Dosedla.

„Po podaní epidurálu hrozí náhly pokles tlaku krvi, v čoho dôsledku sa zníži prekrvenie maternice a placenty, čo môže mať za následok nedostatočné okysličenie tkanív plodu. Občas sa u rodičky objaví prechodná svalová slabosť a strata citlivosti," upozorňuje Erik Dosedla.

„Medzi závažnejšie komplikácie epidurálnej analgézie patrí totálny spinálny blok, čo je zástava dýchania, alergická reakcia, vznik infekcie. Ďalej bolesť v mieste vpichu či poškodenie nervu. Našťastie závažné komplikácie sú extrémne zriedkavé," uzatvára Erik Dosedla.




ANKETA:

Aký máte názor na epidurálnu analgéziu?

32,7%



16,0%



16,0%



21,3%



14,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >