Popraskané pery? Vyrobte si vlastný balzam, je to jednoduché

Gabriela Bachárová, 7. februára 2019 o 05:42

Máte v zime vysušené a popraskané pery? Asi zbytočná otázka. Mrazivé počasie a suchý vzduch im neprajú, a tak siahame po balzamoch.

A pery sú chránené.

Foto: Shutterstock.com

Bežné balzamy z obchodu často pôsobia len krátkodobo, niektoré dokonca pery vysušujú, nehovoriac o často pochybnom zložení. Doma si ale ľahko vyrobíte vlastný balzam na pery, a to aj vtedy, keď nemáte s výrobou domácej kozmetiky vôbec žiadne skúsenosti. Ľahký a voňavý výrobok ocenia aj vaše deti.

Tu je recept:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica včelieho vosku (ak neviete, kde ho zohnať, dostupný je napríklad v rôznych internetových obchodoch)
1 lyžica medu
2 kvapky vitamínu E (môžete si ho kúpiť v lekárni v kapsliach a z nich potom odobrať dve kvapky)
5 kvapiek esenciálneho oleja podľa vášho výberu (v zime sú skvelé napríklad olejíčky s obsahom citrusov)

Pred samotnou prácou si poriadne umyte ruky a ak je to možné, vydezinfikujte pracovnú dosku i ruky. Nechajte uschnúť. Je to lepšie, budete mať istotu, že si balzám ničím neznečistíte a aj vám dlhšie vydrží.

Čo ďalej? Dajte zohriať vodu, nad ňu položte kastról, v ktorom pomaly rozohrejte olej a vosk. Mali by sa rozpustiť a potom spojiť. „Odstavte a vmiešajte esenciálny olej a vitamín E,“ radí Alena Thomas, autorka knihy Děláme si to sami, ktorá svoje domáce recepty zverejňuje aj na stránke www.delamesitosami.cz. Sama do obchodu veľmi nechodí, pretože si vie doma pripraviť snáď úplne všetko. Domáca výroba jej pomohla v ťažkých časoch, keď po rozvode zostala s deťmi sama a potrebovala ušetriť peniaze.

Ale vráťme sa späť k receptu na domáci balzam. Až zmes vychladne, pomaly pridajte med a jemne miešajte až do spojenia všetkých látok. Keď je hotovo, balzam prelejte do pripravenej, poriadne umytej nádoby. Používať môžete asi po šiestich hodinách, najprv nechajte „odležať“. Uchovávajte v chladničke. Vydržím vám niekoľko týždňov. A teraz už hurá von na mráz!


ANKETA:

Vyrobíte si domáci balzam na pery?

21,4%



14,3%



64,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >