Ploche nohy zo začiatku nebolia, ale riešiť ich treba. Pomáha ten najjednoduchší úkon

ahojmama.sk, 11. októbra 2024 o 05:11

Ploché nohy nie sú ochorením, kým nespôsobujú bolesť. Dokonca sú v ranom detstve úplne normálne. Ako tejto diagnóze predísť?

Zdravé chodidlá by mali byť samozrejmosťou, ale nie sú.

Foto: shutterstock.com

Diagnóza ploché nohy sa u detí vyskytuje v porovnaní s minulými rokmi o niečo častejšie, potvrdzujú to aj štatistiky zdravotných poisťovní. „Pri plochých nohách badáme v počtoch poistencov jemný nárast. Kým v roku 2021 trápila táto diagnóza 3% detí, v minulom roku to boli takmer 4 %. V našej zdravotnej poisťovni sa na ploché nohy liečilo v roku 2023 takmer 7-tisíc detí,“ konštatoval napríklad riaditeľ Zdravotnej poisťovne Union Jozef Koma. Túto poisťovňu vyšla vlani liečba a diagnostika takmer 1,3 milióna eur. Ploché nohy trápia aj dospelých, v minulom roku to bolo necelých 6-tisíc poistencov tejto poisťovne.

Zorientovať sa v problematike plochých nôh je pre rodičov vcelku náročné, najmä kým sú deti malé. Bábätká sa rodia s plochými nohami a vývin ich chodidiel súvisí s celkovým motorickým vývinom. Detská klenba nôh sa vyvíja do 10 roku života a počas tohto obdobia je potrebné klásť dôraz na dostatočný pohyb, najlepšie naboso. Na ploché nohy môže mať vplyv aj celková stabilita a držanie tela. Chôdza naboso sa deťom odporúča, najlepšie v rôznorodom teréne. Samozrejme, treba vnímať aj prevenciu pádu či prípadný chlad povrchu, v všeobecnosti však nie je potrebné, aby deti nosili domácu obuv, zhodujú sa odborníci.

Ploché nohy sprvu vôbec nebolia, preto ich mnohí začnú riešiť až v štádiu, kedy spôsobujú bolesť. „U pacientov môže dôjsť k vytočeniu pätovej kosti smerom dovnútra, k nesprávnemu pohybu členkovej kosti a poklesu klenby. Pacienti môžu mať pocit, že nedokážu stáť, cítia brnenie a silnú bolesť medzi pätovou a členkovou kosťou, paradoxne viac na vonkajšej strane chodidla. V takýchto prípadoch treba stav plochých nôh určite riešiť,“ vysvetľuje MUDr. Roman Totkovič, primár ortopédie Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca.


ANKETA:

Riešili ste s deťmi problém plochých nôh?

81,8%



13,6%



4,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >