Pár výkresov, staré fotky a množstvo zábavy. Vyrobte si vlastný kalendár, budete mať na čo spomínať celý rok

pt, 12. februára 2019 o 09:31

Pre niekoho už je možno neskoro, nie každý si však stihol nachystať kalendár na tento rok už pod vianočný stromček. Ak patríte k druhej skupine, môžete si v rámci rodinnej zábavy aj teraz vo februári vytvoriť vlastný, skutočný originál. Experimentom sa medze nekladú a je to výborná príležitosť, ako stráviť s deťmi zábavné a zároveň užitočné hodiny.

Február, ako ho vidí čerstvá prváčka. Osobná pečať neprehliadnuteľná. Tie vaše môžu vyzerať profesionálnejšie, samozrejme.

Foto: Radovan Varchola

Potrebujete: výkresy, najlepšie farebné, staré fotografie, ktoré vám nebude ľúto postrihať, lepidlo, nožnice, pravítko (ich počet by mal byť pre pokoj v domácnosti úmerný počtu detí), fixky. Ak chcete, aby to vyzeralo štýlovo, môžete nachystať aj veľký fotorámček na stenu, do ktorého výtvor potom dáte.

Postup je jednoduchý. Krok 1 – zapojiť fantáziu a odvahu na experimenty. Krok 2 – primerane rozdeliť činnosti, pretože deti väčšinou chcú robiť všetko a hneď. Ak máte v rodine viac detí, a každé má vlastnú predstavu o tom, ako by mal kalendár vyzerať, jednoducho ich podeľte. Každý nech si vyrobí kalendár na mesiac, na aký chce, prípadne aj ročné obdobie. Vymeniť ich na stene, prípadne v spomínanom fotorámčeku je predsa to najjednoduchšie.

Deti sa pri výbere fotiek, ich vystrihovaní, ukladaní a lepení na výkres skvele zabavia. Kreslením tabuľky na čísla si precvičia rysovanie a násobilku. Ak máte malé deti, je lepšie, ak im tabuľku nakreslíte vy, aby kalendár aj naozaj slúžil svojmu účelu. Platí to aj pre vpisovanie dátumov – je lepšie, ak to mladšie deti robia pod dozorom, na staršie sa už dá spoľahnúť. Pedanti, ktorí majú viac času a trpezlivosti, môžu povpisovať aj mená.

Výhodou vlastného kalendára je, že môže byť veľmi osobný. V kalendároch, ktoré si kúpite, prípadne dáte vyrobiť na zákazku vo fotoshopoch, máte zvýraznené nanajvýš tak víkendy, Vianoce, Veľkú noc a štátne sviatky. V tom doma vyrobenom si môžete značiť a zvýrazniť vlastné výnimočné dátumy – deti vám ich ochotne pripomenú, najmä ak sa týkajú ich.

Pre ozvláštnenie môžete napríklad k narodeninám či meninám príslušného člena rodiny alebo kamaráta nalepiť namiesto dátumu jeho fotku. Určite tak nezabudnete na gratuláciu.

Kto nechce mať v kalendári vlastné fotky, môže nalepiť fotografie prírody, prípadne akékoľvek obrázky z časopisov. Alebo deti môžu nakresliť niečo, čo im ako prvé napadne v súvislosti s tým ktorým mesiacom.

Ďalšou výhodou vlastného kalendára je, že ušetríte peniaze, ešte si aj poupratujete v zásuvkách a užitočne využijete papiere, ktoré by sa tam ináč len tak povaľovali.


ANKETA:

Robievate si vlastný kalendár?

27,3%



9,1%



9,1%



45,5%



9,1%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >