Pa a Pi zachraňujú planétu. Nová séria obľúbenej rozprávky má silný ekologický odkaz

pt, TASR, 19. novembra 2019 o 04:25

Pred 33 rokmi prišli na Zem, aby si tu našli priateľov, dnes prichádzajú, aby planétu pomohli zachrániť. Legendárna dvojica mačičiek Pa a Pi sa vracia na obrazovky RTVS so silným ekologickým posolstvom. Prvý diel si môžu deti, ale nielen ony, pozrieť už dnes večer.

My sme tá výprava z Mačacej planéty, čo sa chce pochváliť, že pozná Zem...

Foto: RTVS

Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela päť častí novej série Pa a Pi, ktoré vznikli v koprodukcii s festivalom Ekotopfilm. Zvierací vesmírni cestovatelia sa vracajú po 33 rokoch na Zem a nájdu planétu v aktuálnom nelichotivom stave.

Tvorcovia vynovených častí vybrali päť dielov, kde ponechali pôvodné animované časti v nezmenenej podobe, no do tých dokumentárnych zaradili súčasné zábery o prírode.

„Dokumenty o prírode, umiestnené v strede rozprávok, sú dnes už minulosťou. Pred 33 rokmi ešte neexistovali údolia bez včiel. Ľadovce nemizli takým tempom. Nebola ani deklasovaná populácia orangutana. Po 33 rokoch odovzdávame planétu novým deťom, a to v príšernom stave," vysvetlil Peter Rajčák, kreatívny riaditeľ agentúry Effectivity Powered by Publics.

Diváci tak napríklad v časti o pelikánovi s Pa a Pi neuvidia rieky, kde si pelikány robia hniezda, ale vodné toky plné plastu a olejových škvŕn. V časti o včelej kráľovnej Pa a Pi uvidia scénu o vymieraní hmyzu, pri tučniakoch sa bude rozprávať o roztápaní ľadovcov.

Verejnoprávna televízia nad uvedením rozprávky neváhala ani chvíľu. „V čase klimatickej krízy je návrat k legendárnemu ekologickému večerníčku logický. Je pre verejnoprávnu televíziu povinnosť prispievať do verejnej debaty na túto tému v situácii, keď sa absolútna väčšina relevantnej vedeckej komunity zhoduje na tom, že sme na pokraji globálnej ekologickej katastrofy," uviedol šéfdramaturg RTVS pre dokumentárnu a vzdelávaciu tvorbu Ondrej Starinský.

Ako doplnil Peter Rajčák, generácia, ktorá dnes najviac zasahuje do životného prostredia, vyrastala kedysi práve na rozprávke Pa a Pi. „Dovolili sme si ju preto takouto netradičnou formou upozorniť, k akým zmenám došlo medzi ich detstvom a dospelosťou,“ dodal.

Rozprávka Pa a Pi vznikla v roku 1986, dnes je už považovaná za kultovú. Bábkové mačičky priletia na Zem a najmenším divákom približujú tajomstvá života na planéte. Ide o filmy premietané na festivale Ekotopfilm a tvorcovia ich poskytli práve na tento účel.

Kedy a kde?
Novú minisériu Pa a Pi odvysiela Dvojka počas tohto týždňa. Malí diváci si budú môcť pozrieť pôvodnú rozprávku o 18.30 h, časti pre dospelých s podtitulom "Nemeňme deťom svet, zmeňme radšej seba" odvysiela Dvojka v rovnaký deň o 19.40 h.
(TASR)






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >