Zápaly močových ciest sa nevyhýbajú ani deťom

gb, 3. decembra 2021 o 04:31

Chladné počasie je rizikom pre vznik infekcie močových ciest a močového mechúra. Cesta k nej vedie cez prechladnutie a následné oslabenie imunity.

U chlapcov sa infekcia vyskytuje viac.

Foto: shutterstock.com

„Najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest je baktéria E.coli, ktorá prirodzene osídľuje oblasť hrubého čreva a vplyvom nedostatočného pitného režimu, oslabenia imunity, prítomnosti močových kameňov a u mužov najmä zväčšenou prostatou sa následne usádza a množí v močových cestách a spôsobuje tak klinické ťažkosti v zmysle zápalových ochorení,“ hovorí lekárka Viola Filipovičová, urologička z Nemocnice AGEL Handlová.

Do veku 50 rokov sa zápal častejšie vyskytuje u žien v dôsledku anatomického usporiadania a úzkeho kontaktu močovej trubice, pošvy a konečníka. Po 50-tom roku sa naopak infekcie vyskytujú častejšie u mužov, najmä v dôsledku zväčšenia prostaty. „Po 60-tom roku sa výskyt u mužov a žien vyrovnáva. U detí sa najčastejšie stretávame s infekciami u mladých chlapcov, a to najmä pri komplikujúcich faktoroch, ako sú synechie (zrastenie) predkožky alebo fimóza (zúženie periférnej časti predkožky),“ dopĺňa odborníčka.

Zápal močových ciest odporúča liečiť u obvodného lekára alebo pediatra. „Každý zápal je nutné verifikovať kultivačným nálezom vzorky moču. Následne podľa výsledkov prítomnosti komplikujúcich faktorov a frekvencie výskytu je potrebné zvážiť vyšetrenie v urologickej ambulancii. Voľnopredajné liečivá sú cenné najmä pri výskyte recidivujúcich infekcii močových ciest ako doplnok liečby,“ vysvetľuje urologička.

Zápaly močových ciest sa môžu aj skomplikovať. Najobávanejšou komplikáciou zápalu močového mechúra je jeho vzostupné šírenie a následný rozvoj zápalu obličiek, ktorý pri neadekvátnej liečbe vedie k septickému stavu s možným rozvojom multiorgánového zlyhania.

Infekcie močových ciest sa objavujú u približne troch až piatich percent mladšej populácie a u desiatich až tridsiatich percent staršej populácie. S komplikáciami sa však pri včasnej diagnostike a adekvátnej liečbe stretávajú v handlovskej nemocnici len zriedka.

U detí je potrebné dbať na prevenciu už v skorom veku. „Pri dvoch infekciách močových ciest u chlapcov a jednej u mladých dievčat je nutné urologické vyšetrenie za účelom vylúčenia možných vrodených vád ovplyvňujúcich močový systém. Následne dôkladné vyšetrenie určí ďalší postup liečby a prevenciu infekcií. Úloha rodiča je najmä v dodržiavaní režimových opatrení, a to dostatočný pitný režim, pravidelné vyprázdňovanie, dôsledná hygiena a racionálne vyvážená strava,“ dodáva Viola Filipovičová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >