Odmietla cisársky rez, porodila doma. Pridusené dieťa o mesiac zomrelo...

Gabriela Bachárová, 26. februára 2023 o 05:12

Ženy, ktoré sa rozhodnú rodiť doma, majú väčšinou obavy z nemocničného prostredia alebo neželaných zásahov do pôrodu. Riziko, ktoré na seba berú, však môže byť priveľké. Stratou dieťaťa vyvrcholil domáci pôrod v susednom Česku.

Domáci pôrod nemusí skončiť dobe.

Foto: Shutterstock.com

Dvadsaťsedemročná žena z oblasti Jičínska odmietla cisársky rez, ktorý jej vzhľadom na zdravotný stav odporučili lekári. Podpísala reverz, zo zdravotníckeho zariadenia odišla, zdravotníkom však sľúbila, že cisársky rez podstúpi v nemocnici v mieste svojho bydliska. Tam sa však neohlásila.

Namiesto toho sa rozhodla porodiť doma. Dôsledkom jej kroku však bolo dusenie sa dieťaťa počas pôrodu. Ten síce bábätko prežilo, avšak borilo sa so zdravotnými problémami a o mesiac nanešťastie zomrelo.

Prípad sa odohral už minulý rok v máji. Žena chcela rodiť v nemocnici vzdialenej 160 kilometrov od miesta svojho bydliska, kam sa aj so svojím o 16 rokov starším partnerom po odtoku plodovej vody vybrala. Po vyšetrení jej však lekári odporučili cisársky rez a informovali ju, čo všetko sa môže stať, ak by rodila prirodzene. Tou najhoršou komplikáciou mohlo byť až úmrtie dieťaťa. Napriek tomu sa však nastávajúca matka rozhodla z nemocnice odísť.

Prirodzene porodila na druhý deň v ranných hodinách. Novorodenec sa však nemal dobre, počas pôrodu sa dusil a tak ho okolo ôsmej hodiny ráno musel vrtuľník previezť do krajskej nemocnice v meste Hradec Králové. Jeho boj o život trval vyše mesiaca, začiatok júna minulého roka zomrel.

„Zo znaleckého posudku vyplynulo, že novorodenec zomrel na následky dusenia počas pôrodu,“ informovala o veľmi smutnom prípade hovorkyňa českej polície Eliška Pospíšilová.

Rodička, ktorú už veľmi potrestalo úmrtie vlastného dieťaťa, bola políciou obvinená z trestného činu usmrtenia z nedbalosti. Za tento trestný čin jej hrozí odňatie slobody v dĺžke tri roky.

Veľké riziko

Domáci pôrod nemusí skončiť tragicky, väčšina žien porodí aj v domácom prostredí bez komplikácií, najmä ak majú pri sebe špeciálne vyškolenú pôrodnú asistentku a z predchádzajúcich vyšetrení u lekára nevyplynulo zdravotné riziko. Pôrod je však dej, ktorý sa môže zvrtnúť v priebehu krátkej doby. Dopredu sa nedajú predvídať dve najrizikovejšie situácie, ktoré môžu počas neho nastať. Ich dôsledkom môže byť až úmrtie matky či dieťaťa. Je to masívne krvácanie ženy a dusenie sa bábätka v dôsledku stlačenia pupočníka, keď sa mu nedostáva kyslík.

Je pravdou, že k týmto komplikáciám prichádza aj v nemocnici a niekedy ženu či dieťa nezachránia ani lekári. V domácom prostredí, keď žena nemusí vedieť, čo sa deje a do akej miery ide o závažnú siuáciu, je však riziko fatálneho konca podstatne väčšie ako v nemocnici, kde dokáže zdravotnícky personál rýchlo zareagovať a nestráca čas potrebný na prevoz rodičky z domáceho prostredia do zdravotníckeho zariadenia.

Rodiť doma na Slovensku umožňuje zákon, hoci zdravotníci ho všeobecne nepovažujú za bezpečný. Za lepšie riešenie sa považuje zlepšenie podmienok, v ktorých ženy ešte stále aj na Slovensku rodia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >