Očkovať deti od 5 do 11 rokov bude možné už tento rok, prvá dodávka príde čoskoro

Gabriela Bachárová, 15. decembra 2021 o 04:50

Dobrá správa pre rodičov, ktorí majú záujem nechať svoje malé dieťa očkovať proti ochoreniu Covid-19. Prvá dodávka vakcíny pre vekovú skupinu päť až jedenásť rokov by mala na Slovensko doraziť už v piatok 17. decembra.

Očkovanie detí vo veku 5 až 11 rokov sa blíži.

Foto: SITA/AP

Rezort zdravotníctva ráta s tým, že očkovať sa začne už tento mesiac. „Aktuálne čakáme na dodávky vakcín, ktoré budú vhodné pre deti od päť rokov. Na Slovensko má (celkovo) prísť 274 tisíc dávok takýchto vakcín. O ďalších podrobnostiach budeme verejnosť včas a komplexne informovať,“ konštatovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Zatiaľ tak ani nie je jasné, kde sa bude očkovať, predpokladá sa však, že hlavne v očkovacích centrách. V prvej várke dorazí na Slovensko 150 tisíc vakcín.

Vakcinovať sa bude látkou Comirnaty od firiem Pfizer a BioNTech. Jej obsah bude v porovnaní s dávkami určenými pre dospelých a deti od 12 do 18 rokov len tretinový. Namiesto tridsiatich mikrogramov tak dostanú len desať mikrogramov.

Podľa výrobcu to pre menšie deti postačuje, imunitná odpoveď sa považuje za dostatočne silnú, dokonca silnejšiu ako u dospelých. Najčastejším vedľajším účinkom vakcíny je podľa informácií výrobcu bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy či svalov, prípadne sa môže vyskytnúť i zvýšená teplota.

Najviac otáznikov je spojených s možnosťou rozvoja zápalu srdca u vakcinovaných detí. Ten sa zriedkavo u vakcíny Comirnaty objavuje hlavne u chlapcov a mladých mužov. Priebeh býva bez väčších komplikácií, na živote neohrozuje.

Zo Spojených štátov amerických, kde sa veková kategória päť až jedenásť rokov očkuje už od začiatku novembra a podali sa už státisíce dávok, zatiaľ správy o zvýšenom výskyte myokarditídy (zápal srdca) neprichádzajú.



Niektorí slovenskí rodičia nechceli na vakcínu ďalej čakať a prihlásili svoje deti na očkovanie do susednej Viedne. Tam sa môžu nechať očkovať detskí aj dospelí záujemci z krajín Európskej únie, nielen občania Rakúska. Ak dieťaťu podali prvú dávku vo Viedni, druhú bude možné absolvovať na Slovensku.

Ako upozornila Zuzana Eliášová: „Už dnes deti s presne stanovenými diagnózami môžu byť na základe žiadosti rodiča a po schválení lekárom (pediatrom či špecialistom) očkované v troch špecializovaných centrách v Bratislave, v Martine a v Košiciach.“ Tretinová detská dávka sa tam riedi z vakcíny určenej pre dospelých.
 
Do susedného Česka prvé dodávky vakcíny pre deti od 5 do 11 rokov dorazili v utorok 14. decembra. S očkovaním by sa malo začať už zajtra, vo štvrtok. Vakcinovať budú vybrané očkovacie centrá a tiež pediatri.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >