Očkovanie detí od 5 do 11 rokov bude na Slovensku len v odôvodnených prípadoch

Gabriela Bachárová, 10. septembra 2021 o 04:30

Hoci sa po stredajšom vyjadrení ministra zdravotníctva mohlo zdať, že o očkovanie detí od 5 do 11 rokov bude môcť požiadať každý záujemca, v skutočnosti sa má týkať len vážne zdravotne oslabených detí.

Očkovanie menších detí len individuálne a vo výnimočných prípadoch.

Foto: SITA/AP

Na Slovensku sa bude očkovať rozhodnutím ministerstva zdravotníctva. Hlavným zámerom rezortu je ochrániť rizikové deti pred ťažkým priebehom či dokonca úmrtím, ktoré im hrozia kvôli nedobrému zdravotnému stavu.

„To môže byť prípad onkologicky chorých detí, ťažko postihnutých detí umiestnených v domovoch sociálnych služieb alebo ťažko imunodeficientných detí (deti s vážnou poruchou obranyschopnosti - pozn. red.). Očkovanie bude len v prísne individuálnych prípadoch, vyslovene na žiadosť rodiča a po veľmi dôslednom zvážení špecialistom a pediatrom dieťaťa, keď benefity budú jasne prevažovať nad rizikami očkovania,“ upresnila pre náš portál Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR v odbore všeobecná starostlivosť o deti a dorast. Ako zdôraznila, všetky podrobnosti o očkovaní budú ešte len zverejnené. Na očkovanie by mali mať nárok tiež deti, ktoré trpia vážnymi srdcovými, pľúcnymi či neurologickými problémami.

Vakcína pre deti od 5 do 11 rokov zatiaľ nie je oficiálne dostupná. Nové vakcíny zvyčajne ako prvý schváli americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a krátko po ňom Európska lieková agentúra (EMA). Pôvodne sa predpokladalo, že vakcína by pre menšie deti mohla byť k dispozícii už teraz, rodičia, ktorí majú o očkovanie svojich detí záujem, si však ešte budú musieť počkať.

Dôvodom je, že americké regulačné orgány dodatočne požiadali výrobcov Moderna a Pfizer/BionTech, aby svoje vakcíny počas klinických skúšok sledovali na väčšom počte detí. Má sa tak získať dostatok dôkazov o ich bezpečnosti. Cieľom je vychytať možné vážne vedľajšie účinky, obavy panujú hlavne v súvislosti so zápalom srdca, ktorý sa už ako vedľajší účinok zriedkavo objavuje predovšetkým u mladých ľudí.

Niektoré krajiny však menšie deti očkujú napriek neschváleniu regulačných orgánov. Izrael už od prvého augusta začal očkovať tie deti vo veku od 5 do 11 rokov, ktorým by v prípade nákazy Covidom-19 hrozili veľmi vážne zdravotné komplikácie alebo dokonca úmrtie. Očkuje rovnakým spôsobom, ako sa to plánuje na Slovensku, teda tretinovou dávkou.

Deti vo veku od 6 do 11 rokov začalo aktuálne očkovať aj Čile, a to čínskou vakcínou CoronaVac od spoločnosti Sinovac. Čile patrí celkovo k najzaočkovanejším krajinám, plne vakcinovaných je tam už skoro 87 percent ľudí. Ďalšia krajina Kuba začala ako prvá na svete očkovať už deti od dvoch rokov, pričom používa látku domácej výroby.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 10. septembra 2021 o 17:07

    Očkovanie KOHOKOĽVEK týmito experimentálnymi podmienečne schválenými vakcínami by malo byť len v odôvodnených prípadoch!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >