Nový portál prináša informácie o kvalite ovzdušia na Slovensku

TASR, 13. novembra 2020 o 04:15

Na novej webovej stránke môže široká verejnosť nájsť údaje o aktuálnej kvalite ovzdušia na území Slovenska.

V zime je na mnohých miestach zhoršené ovzdušie, na obrázku Bratislava.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

„Chceme prispieť k tomu, aby občania jednoduchým spôsobom každý deň zistili, či v ich regióne nie sú prekročené hraničné hodnoty emisií," uviedol minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že na SR žije v škodlivom prostredí milión Slovákov. Spustenú webovú aplikáciu www.dnesdycham.sk vníma aj ako apel na zmenu v prístupe k životnému prostrediu.

Informácie o kvalite ovzdušia pochádzajú zo staníc kontroly ovzdušia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Momentálne ich je dovedna 38. „Je to stále málo, som rád, že hydrometeorologický ústav otvorí ďalšie," spresnil. Vzduch je podľa Budaja najčastejšie znečistený oxidmi síry, ktoré pochádzajú najmä z energetiky a priemyslu.

Informácie o kvalite ovzdušia prezentuje nový web prostredníctvom interaktívnej mapy SR. „Laik sa dostane ľahko k informáciám, aká znečisťujúca látka je v ovzduší prekročená. Sú vysvetlené aj limity jednotlivých látok," ozrejmil generálny riaditeľ SHMÚ Martin Benko s tým, že kontrola kvality ovzdušia je jednou z troch hlavných aktivít, ktoré vykonáva SHMÚ.

Internetová stránka vznikla na základe spolupráce Ministerstva životného prostredia SR so Slovenskou agentúrou životného prostredia a SHMÚ.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >