Novonarodené deti dostanú vlastný stromček. Rodičia sami rozhodli, kde bude stáť

SITA, 13. novembra 2019 o 05:04

V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves zasadia viac ako 70 novonarodeným deťom vlastný stromček. Mestská časť získala desiatky malých javorov, spolu s rodičmi ich vysadia už tento štvrtok a piatok.

Karlova Ves sa rozhodla vysadiť novorodeným deťom stromčeky javora.

Foto: Shutterstock.com

Karloveský miestny úrad oslovil s ponukou zasadenia stromčeka pre vlastné dieťa rodičov, ktorým sa v tomto roku narodilo dieťa a zároveň spĺňajú podmienku na poskytnutie príspevku pri narodení dieťaťa. Tou je trvalý pobyt rodiča v Karlovej Vsi najmenej 12 mesiacov pred narodením malého Karlovešťana či Karlovešťanky.

„Každý stromček bude rásť zároveň s dieťatkom, ktorému je venovaný. Rodičia sa budú môcť o strom svojho dieťaťa starať a dozerať naň, podobne ako na svoje narodené dieťa. Neskôr to môžu robiť spoločne, a to by bolo úžasné,“ informovala o zámere vysadenia javorov starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Mestská časť chce umiestniť na každom strome menovku, na ktorej bude krstné meno a dátum narodenia dieťaťa. „Vyhoveli sme požiadavkám rodičov a na niektorých menovkách z drevenej preglejky budú aj dve deti, aby na seba nežiarlili. Keďže ide o mladé stromčeky, na ktoré sa nedá nič pribiť, a chceli sme sa vyhnúť plastu, zvolili sme prírodný materiál a motúz na omotanie. Menovky budú ošetrené lakom, aby vo vonkajšom prostredí vydržali,“ informuje Mária Medeková zo sekretariátu prednostky miestneho úradu.

Malé sadenice javora dostala Karlova Ves od obyvateľa Senice Mila Pitoňáka. Vysadia ich vo viacerých lokalitách po celej Karlovej Vsi. Viac ako polovica z nich nájde svoje miesto na Dlhých dieloch, kde je stromov o niečo menej. Rodičia si mohli sami vybrať lokalitu, kde by chceli zasadiť stromček svojho dieťaťa. Väčšinou si vyberali lokality v blízkosti bydliska.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >