NOVÁ ANKETA Traja o jednom: Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš odpovedajú, či zakázať neočkovaným deťom škôlku

pt, gb, 16. novembra 2019 o 06:00

Tri výrazné slovenské osobnosti budú na našom rodičovskom webe každú sobotu odpovedať na jednu aktuálnu otázku. Pozvanie prejaviť svoj názor prijali úspešná plavkyňa Martina Moravcová, spisovateľka Andrea Coddington a významná tvár slovenského aktivizmu Juraj Hipš.

Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš ako hostia našej novej ankety.

Foto: archív M. Moravcovej, J. Hipša, Lýdia Juštová, koláž PRAVDA, Juraj Stoklas

Na Slovensku klesá preočkovanosť detí, stále viac rodičov verí, že ak dajú svojho potomka očkovať, odrazí sa to negatívne na jeho zdraví. Internetom kolujú správy, že vakcinácia môže spôsobiť autizmus, rakovinu či roztrúsenú sklerózu. Odborníci bijú na poplach, pretože ak klesne v populácii takzvaná kolektívna imunita, hrozí návrat dávno zabudnutých chorôb. Parlament má schváliť zákon, podľa ktorého by neočkované deti nemohli do škôlky, majú sa tak chrániť deti, ktoré si očkovaním prešli. Čo si o tom myslia osobnosti? Naša prvá anketná otázka znela: Súhlasíte s tým, aby nezaočkované deti nemohli navštevovať škôlky?

„Nevidím dôvod, prečo je očkovanie zrazu problém"


Martina Moravcová

Foto: archív Martiny Moravcovej

Martina Moravcová, olympijská medailistka a rekordérka v plávaní, matka dvoch detí
Osobne nemám negatívne skúsenosti s očkovaním. Ako dieťa som bola riadne očkovaná a zaočkované sú aj naše deti. Nevidím dôvod, prečo očkovanie je zrazu problém. Samozrejme ak osobný pediater má na to závažné dôvody, očkovanie treba odložiť. Som za povinné očkovanie, a taktiež nepoznám nikoho, kto by mal s očkovaním negatívnu skúsenosť.

„Zástancom neočkovania názor neberiem, ale nezdieľam ho"


Andrea Coddington

Foto: Lýdia Juštová

Andrea Coddington, spisovateľka, matka dvoch detí
Áno. Rozhodne som podporovateľkou povinného očkovania. I keď zástancom neočkovania ich názor neberiem, nezdieľam ho s nimi. Myslím si však, že novela zákona o tom, že do škôlky by mali chodiť len zaočkované deti, je správna. (Nepýtajte sa ma, čo s tými nezaočkovanými…, ich rodičia preberajú zodpovednosť za ich prístup k očkovaniu, mali by mať plán aj na to, “čo potom s nimi”.) Vakcíny sú dnes povinné a odporúčané, sama som po konzultácii s našou pani pediatričkou, ktorej dôverujem, dala moje deti zaočkovať aj nad rámec povinného očkovania.

„Podstatná je osveta, tú by štát nemal zanedbávať“


Juraj Hipš, zakladateľ neziskovej organizácie Živica, politik a otec troch detí
Očkovanie považujeme za dôležitý výdobytok modernej medicíny, ktorý chráni jednotlivcov a nás všetkých tým, že vytvára kolektívnu imunitu. V posledných rokoch zaočkovanosť nebezpečne klesá. Preto rozumiem a považujem za správne, že rezort zdravotníctva hľadá spôsoby, ako mieru zaočkovanosti detí zvýšiť. Zároveň si uvedomujem, že neprijatie dieťaťa do materskej školy môže mať dlhodobý negatívny dopad na jeho úspech vo vzdelávaní. Preto by som privítal, keby popri sankciách štát nezanedbával svoju povinnosť šírenia osvety a práce s rodičmi."



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarPetertuharsky 16. novembra 2019 o 13:16

    Vyjadrenia oslovených sú založené na neinformovanosti resp. podľahnutí propagande.
    V skutočnosti neočkované deti (pre odmietnutie) v škôlke nie sú rizikom šírenia ochorení, resp. o nič väčším než deti očkované, a to z viacerých dôvodov.
    1, Väčšina vakcín v povinnom očkovaní nebráni šíreniu ochorenia
    2, Účinok vakcín u očkovaných vyprchá, napríklad u mumpsu až 43% očkovaných škôlkárov nemá ochrannú hladinu protilátok
    3, Deti s vážnou poruchou imunity do škôlky aj tak nechodia pretože ich ohrozujú všemožné infekcie, ktoré sa v škôlke šíria, a proti ktorým sa ani neočkuje.

    Ide tu o tvrdé, bezohľadné vydieranie rodičov, ktorí sa prevažne boja očkovať preto, lebo už zažili nežiaduce účinky. Žiadnu kontraindikáciu od lekára nedostanú a štát ich všemožne núti riskovať zdravie dieťaťa ďalším očkovaním. Prečítajte si príbeh, akých je na Slovensku veľa:
    » www.dieta.sk/kym-hodime-kamenom-do-rodicov-neockovan...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 16. novembra 2019 o 13:48

    Hm, pán Hips za tri roky nejako otočil a zdá sa, ze zmenil názor na slobodu slová a demokraciu, ktora sa silno prejavuje práve pri očkovaní:» ciernalabut.sk/2337/mame-sa-bat-neockovanych/?fbclid=I...

    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 17. novembra 2019 o 21:06

    plus vlastné slová pána Hipša:
    "Rovnaký príbeh som zažil pri očkovaní svojich detí. Pochybujem a preto sa pýtam. Aj autorít, akými sú lekári. Keď som sa pani doktorky opýtal, či sú nejaké riziká spojené s očkovaním, tak mi bez zaváhania odpovedala, že nie sú. A dostal som upozornenie, že ak odmietnem, musím znášať sankcie. V tej chvíli som sa rozhodol nedať dieťa očkovať. Nie pre riziká spojené s očkovaním, ale kvôli tomu zastrašovaniu. Tá arogancia moci bola pre mňa neakceptovateľná. Možno by som sa rozhodol inak, keby ku mne autorita pristupovala ako k človeku, ktorý sa má právo pýtať aj pochybovať. Časť kritikov očkovania možno prispeje ku kultivovanej diskusii o výhodách a rizikách očkovania ako aj o roli štátu v tejto oblasti. Osobne to považujem za dôležité. Nie každý odporca očkovania je automaticky zúfalý konšpirátor." zdroj: » www.priestori.sk/juraj-hips-vs-matus-ritomsky-hladanie-a...
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa