Neotočilo sa dieťa hlavičkou dole? Cisársky rez nie je vždy nutný, porodiť sa dá aj prirodzene

Gabriela Bachárová, 6. augusta 2019 o 07:14

Asi u štyroch percent všetkých tehotných žien sa dieťatko neotočí na konci gravidity hlavičkou dolu, ale zostáva v polohe zadočkom, prípadne ešte aj nožičkami dolu. Tehotenstvo sa v takýchto prípadoch u nás zvyčajne ukončuje cisárskym rezom, pritom to vôbec nie je nutné.

Ak nie je dieťa pred pôrodom otočené správne, pristupuje sa u nás najčastejšie k cisárskemu rezu

Foto: Shutterstock.com

Ako na sociálnych sieťach priznala moderátorka Jasmina Alagič, svojho synčeka Sanela porodila cisárskym rezom práve z dôvodu, že sa neotočil hlavičkou dolu. V susednom Česku o tom zasa pred pár dňami otvorene prehovorila i tamojšia známa moderátorka Nicol Moravcová: „Nebudem klamať. Strašne som to oplakala. Chcela som našu dcéru priviesť na tento svet prirodzene, tak, ako vznikla,“ uviedla pre český server www.blesk.cz.

Lenže žena môže porodiť aj normálnym spôsobom, vaginálne, hoci sa jej dieťa neotočilo do správnej polohy. V našich podmienkach je to však skôr výnimka, zdravotníci radšej volia operačný zákrok a dieťa z matky vyberú chirurgicky. Obávajú sa totiž možných rizík, ktoré by vaginálny pôrod v týchto prípadoch mohol mať.

Odborná literatúra uvádza, že vaginálny pôrod takzvaným koncom pánvovým predstavuje isté zvýšené riziko úmrtia dieťaťa. Podľa štúdie Svetovej zdravotníkej organizácie je však toto riziko veľmi malé, menšie ako pol percenta. Nehovoriac o tom, že cisársky rez je veľká chirurgická operácia s množstvom potencionálnych komplikácií. Vaginálny pôrod je v porovnaní s ním bezpečnejší.

Okrem rizika úmrtia je plod v prípade otočenia zadočkom dolu tiež o niečo viac ohrozený možným nedostatkom kyslíka, čo môže mať za následok i celoživotné duševné a fyzické poškodenie. Hypoxia sa však môže neočakávane objaviť aj pri vaginálnom pôrode.

Či sa dieťa narodí vaginálne alebo cisárskym rezom, o tom rozhodujú zdravotníci v spolupráci s tehotnou ženou. Tá by mala mať posledné slovo. Aby sa pôrod mohol viesť vaginálne, musí byť splnených niekoľko podmienok, napríklad optimálna hmotnosť plodu. „Vaginálne vedenie sa neodporúča pri ultrazvukovom odhade hmotnosti plodu menšom ako 2 500 gramov a väčšom ako 3 500 gramov," uvádzajú vo svojej knihe Sprievodca tehotenstvom gynekológovia a pôrodnici Jozef Záhumenský a Vladimír Cupaník. Ďalšou prekážkou je, ak bola žena operovaná na maternici, alebo ak má na nej myómy.

Lekár musí v poslednom, treťom trimestri určiť, v akej polohe sa plod nachádza. Ak sa nechce otočiť do správnej polohy, v 36. až 38. týždni tehotenstva je možné urobiť pristúpiť k pokusu o pretočenie. „Na niektorých pracoviskách je metódou voľby pokus o vonkajší obrat plodu,“ konštatujú lekári. Aby k tomu mohlo dôjsť, je nutné splniť niekoľko podmienok. Podľa odborníkov musí byť tehotenstvo bezproblémové, plod by mal byť pohyblivý s dostatkom plodovej vody a žena nesmie byť po operácii na maternici. „Pred vykonaním obratu sa hodnotí lokalizácia placenty pomocou ultrazvuku,“ podotýkajú.

Okrem polohy koncom pánvovým môže byť dieťa uložené v maternici ešte priečne alebo pozdĺžne, takýchto tehotenstiev však nie je veľa. Ak sa raritné otočenie plodu preukáže, volí sa narodenie cisárskym rezom.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarCicula 3. septembra 2019 o 13:24

    pokiaľ budú v slovenských nemocniciach pôsobiť mäsiari uľahčujúci alebo skracujúci si prácu "rýchlym rezom", stav sa nikdy nezemní.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >