Nemocnica pre výpadok lekárov obmedzila detské lôžkové oddelenie

TASR, 11. júla 2023 o 17:30

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Lučenec musela pre výpadok lekárok dočasne obmedziť fungovanie detského lôžkového oddelenia. Detských pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu na tomto oddelení, budú prevážať do okolitých nemocníc. Na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Lučenec.

Nemocnica rieši personálne problémy (ilustračné foto).

Foto: Shutterstock.com

Detské lôžkové oddelenie funguje v reedukovanom režime od utorka 11. júla až do odvolania, priblížila samospráva na základe vyjadrenia od nemocnice. Príčinou je výpadok dvoch lekárok z dôvodu práceneschopnosti. Nemocnica v súvislosti so vzniknutou situáciou obmedzila aj čerpanie dovoleniek lekárov.

„Zvyšné súčasti detskej kliniky, ako napríklad novorodenecké, predčasné či infekčné oddelenie, fungujú v normálnom režime. Deti, ktoré potrebujú byť hospitalizované v lôžkovej časti detského oddelenia, budú dočasne a po zvážení lekára prevážané do najbližších zdravotníckych zariadení,” uviedlo mesto na základe vyjadrenia riaditeľa nemocnice Júliusa Höffera, podľa ktorého nemocnica dlhodobo bojuje s nedostatkom pediatrov.

Obmedzenie na detskom lôžkovom oddelení potvrdil aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). „Kraj bol zo strany prevádzkovateľa tohto zdravotníckeho zariadenia o situácii informovaný s tým, že ide o dočasný stav, spôsobený náhlym výpadkom zdravotníckeho personálu, a zdravotnú starostlivosť dočasne poskytnú iné nemocnice v blízkosti,” skonštatovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková s tým, že kraj nemá v tejto veci kompetenciu akokoľvek konať.

Všeobecná zdravotná poisťovňa uviedla, že lučenecká nemocnica ju v súvislosti s obmedzením fungovania detského lôžkového oddelenia doposiaľ neinformovala, od poskytovateľa zdravotnej starostlivosti si však vyžiada oficiálne oznámenie o vzniknutej situácii. „Po jej vyhodnotení v prípade potreby pristúpime k štandardným krokom smerujúcim k zabezpečeniu dostupnej zdravotnej starostlivosti pre našich poistencov,” poznamenala poisťovňa.

O dočasnom uzatvorení detského lôžkového oddelenia v nemocnici v Lučenci bolo informované aj Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR. Detských pacientov, ktorí vyžadujú ošetrenie na chirurgickom trakte oddelenia urgentného príjmu, posádky rutinne transportujú do nemocnice v Lučenci. „Detských pacientov, ktorí vyžadujú smerovanie na iný ako chirurgický trakt oddelenia urgentného príjmu, posádky ZZS smerujú po konzultácii s príslušným krajským operačným strediskom ZZS do iných nemocníc,” uviedla hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. Ako dodala, záchranári zatiaľ žiadny takýto prevoz pacientov neriešili.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >