„Nemám už čo stratiť.“ Zúfalý ukrajinský otec prišiel pri mínometnom útoku o ženu a dve deti

Gabriela Bachárová, 11. marca 2022 o 04:30

O smrti svojej manželky a dvoch detí sa dozvedel zo sociálnych sietí, keď pri mŕtvych telách ležiacich na zemi poznal batožinu patriacu jeho rodine. On sám bol v tej chvíli na východe krajiny, kam odišiel, aby sa postaral o matku chorú na Covid-19, a nemohol sa odtiaľ dostať preč. Jeho rodina sa pokúšala ujsť pred ruskými vojakmi z mesta Irpiň, zomreli po mínometnom útoku.

Prejsť na druhú stranu rieky sa už rodine nepodarilo.

Foto: SITA/AP

Tragický príbeh priniesli americké noviny The New York Times. Vojna do rodiny najskôr poslala varovanie, jednej noci zasiahla ich dom strela, v dôsledku čoho sa žena aj deti, osemnásťročný syn a deväťročná dcéra, radšej presunuli do pivnice. Ani tam sa však už necítili v bezpečí, a tak sa matka Tatiana (43) rozhodla, že je najvyšší čas utiecť, píšu noviny.

Minulá nedeľa mala byť tým dňom, keď sa pohnú ďalej, namiesto toho sa stala ich posledným dňom na tomto svete. Spolu s nimi zahynul aj mladý cirkevný dobrovoľník, ktorý im pomáhal pri prekonaní nebezpečnej ulice.

Serheja Perebeinisa trápi, že svoju rodinu nedokázal ochrániť. Akoby v predtuche toho, čo sa už onedlho stane, poslednú noc pred smrťou manželku žiadal, nech mu odpustí. Povedala mu, aby sa nebál. Že sa v poriadku dostanú preč. To sa však nestalo a Serhej teraz chce, aby sa o tom, čo sa na Ukrajine deje a k akej tragédii došlo v jeho rodine, dozvedel celý svet.

Možno k nej nemuselo prísť, ak by žena prijala ponuku svojho zamestnávateľa, medzinárodnej softvérovej spoločnosti SE Ranking, aby spolu s celou rodinou opustila krajinu. Firma dokonca svojim zamestnancom prenajala ubytovanie v Poľsku. Tatiana sa však rozhodla zostať, pretože na Ukrajine mala matku s Alzheimerovou chorobou a nevedela, ako ju evakuovať preč.

Nešťastný muž ukazuje fotografie svojej mŕtvej rodiny



Rodinu akoby dobehol krutý osud. Pred vojnou už raz ušla, vtedy ešte úspešne. Pôvodne žili v Donecku, kde Rusko pred ôsmimi rokmi podnietilo boje a povstanie separatistov. Chceli pokojný život bez ohrozenia, a tak odišli na západ krajiny. Neverili pritom, že sa celá história môže znovu zopakovať.

Ako píše The New York Times, prvý pokus o útek z domu chcela rodina podniknúť už v sobotu. Využiť na to chceli svoj minivan. Plány im narušil tank valiaci sa ulicou, zľakli sa a rozhodnutie odložili.

V osudnú nedeľu sa spolu so ženinými rodičmi a skupinou veriacich pokúsili mesto opustiť. Najskôr išli minivanom, potom to však už nebolo možné. Museli peši pokračovať k poškodenému mostu cez rieku Irpiň. Prekážkou sa im stala nebezpečná ulica, ktorú sa snažili prekonať. V ich blízkosti však dopadla mína, črepiny z nej sa rozpŕchli na všetky strany. Zasiahli celú rodinu, prežili len prarodičia.

Muž sa celý čas pokúšal na mobilnom telefóne sledovať polohu svojej rodiny. Keďže pokrytie signálom bolo v meste slabé, nemal takmer žiadne správy o ich pohybe.

„Zavolal na manželkino číslo. Zazvonilo to, ale nikto neodpovedal. S rovnakým výsledkom zavolal na telefónne čísla svojich detí. O pol hodiny neskôr videl na Twitteri príspevok, ktorý uvádzal, že pri mínometnom útoku na evakuačnú trasu z Irpinu zahynula rodina. O chvíľu neskôr sa objavil ďalší príspevok s obrázkom,“ píšu noviny. Muž spoznal batožinu a pochopil, že svoju rodinu už živú nikdy neuvidí. V otvorenom kufri bolo len ružové detské tričko, tepláky a žlté a modré detské ponožky.

Krásna Tatiana, ďalšia civilná obeť nezmyselnej a ničím nevyprovokovanej vojny



Muž sa z východu krajiny pokúšal dostať späť za rodinou, ale po vypuknutí bojov sa v Donecku, ovládanom separatistami, zavreli hraničné priechody a musel zostať. Po smrti celej svojej rodiny sa domov dostal cez Rusko.

„Na poľsko-ruskej hranici ho vypočúvali ruskí strážcovia, odobrali mu odtlačky prstov a zdalo sa, že ho z neznámych dôvodov chcú zatknúť. Nakoniec mu však umožnili cestovať ďalej. Povedal im: Celá moja rodina zomrela pri tom, čo vy nazývate špeciálnou operáciou a my vojnu. Môžete si so mnou robiť, čo chcete. Nemám čo stratiť," uzatvorili noviny.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >