Nebezpečná sója? Zvyšuje riziko rakoviny? Kdeže!

ahojmama, 22. mája 2024 o 05:19

Bojíte sa sóje? Vraj spôsobuje rakovinu a pre privysoký obsah bielkovín predstavuje veľkú záťaž pre organizmus?

Sója nemá na zdravie škodlivé účinky, možno ju konzumovať v rôznych podobách.

Foto: shutterstock.com

Výhrady voči sóji sú mýtus, odkazuje odborník. Gastroenterológ Ladislav Kužela, ktorý sa okrem iného venuje aj propagácii zdravého stravovania na sociálnej sieti vysvetľuje, prečo sú predsudky voči sóji predsudkami a naopak, čím je táto strukovina pre naše telo prospešná.

„Existuje rozšírená mylná predstava, že ženy, ktoré sú vystavené vysokému riziku rakoviny prsníka, sa majú vyhýbať konzumácii sóje. Je to najmä kvôli prírodným rastlinným fytoestrogénom, ktoré spôsobujú rakovinu prsníka,“ hovorí Ladislav Kužela, a vzápätí pridáva závery vedeckých štúdií.

Tie ukázali, že fytoestrogény v sóji v skutočnosti nezvyšujú výskyt rakoviny prsníka, ale naopak. „Sójové fytoestrogény u ľudí pôsobia ako antiestrogény, ktoré narúšajú schopnosť estrogénu podporovať niektoré druhy rakoviny. Ukázalo sa, že látka s názvom genisteín, čo je fytoestrogén nachádzajúci sa v sóji, má tzv. antiangiogénne účinky. A tie spôsobujú „vyhladovanie“ rakoviny,“ vysvetľuje známy lekár, dnes riaditeľ nemocnice ministerstva vnútra v Bratislave.

Čo to znamená? Každý typ rakovinového nádoru, od prsníka cez prostatu, pľúca až po hrubé črevo, musí mať tzv. „angiogenézu“, čo je rast nových krvných ciev na to, aby presiahol určitú veľkosť. „Bez angiogenézy rakovinové bunky jednoducho nemôžu rásť,“ približuje Ladislav Kužela. No a ako sa ukázalo, sójové potraviny sú antiangiogénne. „To znamená, že „vyhladujú“ rakovinu tým, že prerušia zásobovanie krvou,“ dodáva.

Sója má pôvod v Číne a na našom trhu sú dostupné rôzne výrobky. Napríklad čerstvé sójové produkty ako sójové bôby edamame, tofu, sójové mlieko, orechy, a tiež fermentované sójové potraviny ako sójová omáčka, tempeh a ďalšie.



ANKETA:

Má sója miesto vo vašom jedálničku?

66,7%



9,5%



19,0%



2,4%



0,0%



2,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >