Návraty do dávnych čias, ľudové tance, jedlá i tradície prinesie víkend v Očovej

TASR, 8. augusta 2019 o 05:50

Spevy, tance, miestne dávne tradície aj ľudové jedlá, to všetko prinesie víkend v Očovej. V piatok večer sa tam začína 16. ročník festivalu Očovská folklórna hruda.

Počas víkendu si obyvatelia obce vyzdobujú priečelia domov v duchu miestnych tradícií. Napríklad takto.

Foto: Očová

Predstaví sa vyše 700 účinkujúcich, ktorých prevažnú časť tvoria podpolianske folklórne súbory a sólisti. Práve prvý večer bude venovaný predovšetkým domácim umelcom.

„Prezentácia podpolianskeho folklóru je zámerom úvodného programu festivalu. Prvý večer bude tiež venovaný choreografovi viacerých podpolianskych súborov Michalovi Majerovi,“ povedal riaditeľ festivalu Pavel Holík.

Osobitný program bude venovaný aj Podpolianskym rozkazovačkám, ktoré boli vlani zapísané do národného Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Pôjde o hlavnú udalosť v sobotu. Predstavia sa aj zahraniční umelci, z Česka, Poľska a zo Srbska.

Okrem vystúpení si návštevníci budú môcť prezrieť aj výstavu očovských krojov a v škole tanca sa naučiť základné motívy podpolianskeho tanca. V remeselnom dvore predstavia svoju šikovnosť a diela remeselníci. „Ľudia sa môžu priučiť vyšívaniu krivou ihlou, tkaniu kobercov, výrobe pletených košíkov," spresnil Pavel Holík.

V ponuke budú aj špeciality lokálnej gastronómie, priamo v salaši sa budú dať ochutnávať ovčie syry, variť sa bude miestna špecialita - bačovské halušky s urdou.

Počas celého festivalu sa koná prehliadka a tiež súťaž o najkrajšie priečelie a priedomie očovského domu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >