Nasledovníčka Petry Vlhovej? Veľký úspech mladej Slovenky v najslávnejších lyžiarskych pretekoch

pt, 18. marca 2019 o 06:00

Popri úspechoch Petry Vlhovej, Naste Kuzminovej či Paulíny Fialkovej sa Slovensko môže tešiť z ďalšieho skvelého svetového lyžiarskeho výsledku. Na najprestížnejších žiackych medzinárodných pretekoch v Taliansku vybojovala šestnásťročná Rebeka Jančová striebornú a bronzovú medailu v obrovskom slalome a slalome. V oboch disciplínach siahala na najvyššie priečky, napokon jej však tesne ušli, o 30 stotín.

Rebeka Jančová s cennými medailami.

Foto: Miriam Poprocká

„Som spokojná, ale aj ma to mrzí, lebo viem, že som mohla vyhrať,“ zhodnotila Zvolenčanka, ktorá sa pripravuje v Lyžiarskej akadémii Veroniky Velez Zuzulovej.

Víťazstvo na slávnych pretekoch s najdlhšou históriou a najväčšou svetovou účasťou, ktoré svojho času vyhrala Mikaela Shiffrin, Veronika Velez Zuzulová či legendárna Chorvátka Janica Kostelič, stratila podľa vlastných slov v obidvoch disciplínach v prvom kole.

„Šla som ho obidva dni pomaly, nebolo to dobré,“ priznáva. Druhé kolo v obrovskom slalome síce vyhrala, stačilo to však na posun z tretej na druhú priečku. „Ale teším sa aj tak,“ dodala.

Spokojní boli aj tréneri, aj keď ich to, rovnako ako Rebeku, trocha mrzelo. „Teším sa, je to zavŕšenie dlhoročnej kvalitnej práce Rebeky aj jej trénerov Mirky Poprockej a Tonyho Borisa,“ zhodnotil hlavný tréner akadémie a otec našej slávnej lyžiarky Timotej Zuzula. Na najslávnejšie svetové žiacke preteky do Talianska sa vrátil presne po 20 rokoch. Naposledy tam bol ako tréner práve s Veronikou, ktorá vtedy vyhrala obrovský slalom.

Rebeka v pretekoch obrovského slalomu.

Foto: Ladislav Jančo

Aj teraz bolo víťazstvo blízko. „Škoda, že Rebeka v šiestich bránach netrafila stopu, akú sme sa dohodli. Mohla mať aspoň jedno víťazstvo tiež, bolo to v jej silách,“ priblížil Timotej Zuzula.

„Chcela vyhrať a mohla vyhrať. Ona aj my si myslíme, že na to má. Ale dopadlo to takto,“ zhrnula jej trénerka Miriam Poprocká.

Celý tím po odovzdaní cien.

Foto: Miriam Poprocká

Rebeka nebola jediná, kto mal v tvrdej medzinárodnej konkurencii na dosah víťazstvo. Jej mladšia kolegyňa z akadémie, štrnásťročná Sophia Polak po prvom kole slalomu vo svojej kategórii mladších žiačok viedla, v druhom však chytila „špicára“ (neprešla bránku oboma nohami zo správnej strany, pozn. red.) dve brány pred cieľom.

Sophia Polak (vľavo) vyhrala prvé kolo slalomu. V druhom nešťastne vypadla dve brány pred cieľom.

Foto: Miriam Poprocká

„Vyhrali sme dve kolá, ale nemáme ani jedno prvé miesto,“ skonštatovala trénerka oboch dievčat. Napriek tomu sú výsledky našich mladých zjazdárov nádejné. V obrovskom slalome Sophia Polak vybojovala šieste miesto a mladší žiak Michal Belák skončil ôsmy.

Podľa Rebeky Jančovej tieto preteky patrili k tým ťažším, ktoré absolvovala. „Bol náročný svah aj konkurencia, prakticky z celého sveta. Trať ale bola v pohode, držala,“ povedala. V tomto roku vyhrala medzinárodné preteky FIS vo Vrátnej aj v Říčkach, ako však vraví, konkurencia tam zďaleka takáto nebola. O niečo väčšia bola v Skofija Loke, kde skončila tiež druhá.

Zaslúžená radosť na stupni víťazov.

Foto: Miriam Poprocká

V budúcom roku bude už Rebeka Jančová súťažiť v ťažkej juniorskej kategórii, Sophia Polak medzi staršími žiačkami. Ak chcú uspieť medzi najlepšími, čaká ich, aj ich trénerov veľa práce.

Ako sa nedávno vyjadrila samotná Veronika Velez Zuzulová počas komentovania pretekov Svetového pohára v RTVS, pretekárky, ktoré trénujú v jej akadémii, majú na to, aby raz prevzali štafetu po Petre Vlhovej. Samozrejme, pod podmienkou, že budú pokračovať v nastúpenom trende a budú na sebe naďalej tvrdo pracovať. Veronika im je podľa vlastných slov ochotná odovzdať všetky svoje skúsenosti. Držme všetkým palce!

Rebeka Jančová vraví, že tieto preteky patrili k tým ťažším, ktoré v tomto roku absolvovala..

Foto: Miriam Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >