Nápady na pohybové aktivity s deťmi vonku aj vnútri. Zn: jeseň nie je prekážkou!

Gabriela Bachárová, 5. novembra 2023 o 06:35

Jeseň nie je dôvodom prestať sa hýbať. Pohybové aktivity sú dôležité po celý rok, v tomto období možno ešte viac ako inokedy, pretože telo i duša potrebujú počas chladných a krátkych dní trochu nakopnúť.

Jeseň láka von, hýbať sa vonku možno za každého počasia.

Foto: Shutterstock.com

„Fyzická aktivita a pravidelný pohyb zabezpečujú správne držanie tela a udržujú plný rozsah pohybu kĺbov. Ak sa deti pravidelne hýbu a sú primerane aktívne, podporujú aj svoje psychické zdravie, pretože pri športe sa uvoľňujú endorfíny. Navyše, školáci budú na vyučovaní viac sústredení a budú mať väčšiu chuť rozmýšľať a učiť sa,“ vysvetľujú hlavné výhody pohybovej aktivity u detí Otília Ftáčková a Katarína Žiačková z Odboru hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici.

Deti treba k pohybu viesť už od malička a nepoľavovať, ani keď je vonku práve zima či tma. Samozrejme, mnohé aktivity sa v týchto mesiacoch kvôli počasiu presúvajú viac do interiéru, avšak snažte sa tráviť i tak čo najviac času i vonku. „V jesenných mesiacoch začleňte fyzickú aktivitu do života dieťaťa napríklad krátkymi prechádzkami spojenými so zbieraním farebných opadaných listov alebo jesenných plodov, ktoré neskôr môžu deti využiť pri vytváraní rôznych dekorácií,” nabáda Zuzana Klinčáková, vedúca Odboru podpory zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Pri menších deťoch sú podľa nej vhodné aj hravé aktivity v prírode, ktoré môže spoločne vykonávať celá rodina - napríklad šantivý slalom medzi stromami, skok cez pne alebo aj obľúbené stavanie domčekov pre škriatkov.

Základom sú teda kratšie či dlhšie prechádzky a nenáročná turistika v prírode, ktorá je v tomto období zvlášť krásna. Počasie však ešte umožňuje i bicyklovanie aj korčuľovanie, dokonca aj loptové hry. A ak sa už nedá byť vonku, veľa toho možno robiť aj v interiéri. Je napríklad možnosť objednať si v športových centrách hodiny rôznych športových aktivít. Možno vás zaujmú bedminton, lezenie na lezeckej stene, stolný tenis, squash, bowling, tenis a podobne. Do týchto centier môžete chodiť spolu s deťmi a užiť si tak skvelú zábavu, ktorá vás určite preberie z novembrovej letargie.

A čo plaváreň spojená so suchou či fínskou saunou? Vytvorte si zvyk a navštevujte bazén pravidelne. Športovať sa dá dokonca aj doma. Také skákanie cez švihadlo už dá poriadne zabrať. Doma môžete cvičiť posilňovacie, strečingové, no i aeróbne cviky, možno skákať na mieste či behať z miestnosti do miestnosti. Máte v dome, kde bývate schody? Výborne, nič tak nezlepší kondíciu ako chodenie či behanie práve po schodoch.

Pohybových aktivít, ktoré sa dajú vykonávať aj v jesennom a zimnom období, je naozaj neúrekom, stačí sa len zamyslieť a vybrať si to, čo by vám i vašim deťom najviac vyhovovalo.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >