Najkrajšie sú na jar! Vyberte sa s nami k 10 nádherným vodopádom Slovenska

Patricia Poprocká, 29. apríla 2022 o 04:55

Na jar sú vraj najkrajšie, najviac sa zvýrazňuje ich majestátnosť. Vodopádov máme na Slovensku viac než dvesto, a hoci ani jeden z nich nepatrí medzi tie „naj“ na svete, je na nich čo obdivovať. Nech ste kdekoľvek, všade si v blízkosti nájdete vodopád, ku ktorému si môžete spraviť výlet, hoci už tento víkend.

Tu je našich 10 tipov:

Kmeťov vodopád

Spadá z nadmorskej výšky 1245 metrov a označuje sa za náš najväčší vodopád. Jeho výška je 80 metrov a nachádza sa na západe Vysokých Tatier v Kôprovej doline, kúsok od modrej turistickej značky. Je dobre dostupný z Podbanského a z horárne na Troch studničkách.

Šútovský vodopád

S výškou viac ako 30 metrov a šírkou viac ako dva metre patrí medzi turisticky najobľúbenejšie. Nájdete ho v Malej Fatre ako súčasť tiesňavy Tesné. Vznikol v dôsledku vyzdvihnutia Malej Fatry a poklesu Turčianskej kotliny. Najjednoduchšia východisková trasa k nemu je z obce Šútovo.

Brankovský vodopád

Najvyšší vodopád Nízkych Tatier leží len sedem kilometrov od Ružomberka. Má výšku 55 metrov a vedie k nemu polhodinová prechádzka z obce Podsuchá. Naozaj príjemný nenáročný výlet pre rodiny s deťmi.

Závojový vodopád

Ozdoba Slovenského raja, Sokolej doliny. Je najvyšším vodopádom v tomto národnom parku a v troch stupňoch meria viac ako 60 metrov. Skutočná nádhera! Pri plánovaní trasy majte ale na pamäti, že idete do Slovenského raja, ktorý vám nič nedá zadarmo. Aj k tomuto vodopádu vedie dlhšia, asi dvojhodinová túra, v rámci ktorej idete po rebríkoch, stupačkách, mostíkoch... Skrátka okrem nádhery aj pravé dobrodružstvo!

Vodopád Bystré

Alebo Vodopád Bystrého potoka, jeden z najkrajších v slovenských pohoriach sopečného pôvodu. Nachádza sa na južných svahoch Poľany v 983-metrovej nadmorskej výške a dôjdete k nemu najlepšie z Hriňovej. On samotný je vysoký 23 metrov. Na jeho vrchol sa môžu turisti dostať rebríkom hneď vedľa.

Jánošíkove diery

Do tejto sústavy tiesňav a kaňonov v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec v Malej Fatre sa ľahko dostanete z Terchovej, časti Biely Potok. Jánošíkove diery majú tri časti, ak chcete prejsť všetky, je to spolu 7,2 kilometra. Takmer 500-metrové prevýšenie zdolávate pomocou rebríkov a lávok, vidíte viacero vodopádov, menších i väčších.

Vodopád Skok

Je ľahko dostupný a veľmi často navštevovaný. Môže za to jeho poloha, neďaleko Štrbského plesa, jedného z top turistických centier vo Vysokých Tatrách. V tomto pohorí je „až“ štvrtý najväčší, ale o nič menej krásny.

Lúčanský vodopád

Pri jeho návšteve sa určite nenachodíte. Nachádza sa v kúpeľnej obci Lúčky neďaleko Veľkého Choča na Dolnom Liptove, priamo uprostred dediny. Má kaskádovitý tvar a výšku 12 metrov, padá z okraja travertínovej terasy do malého jazierka a je národnou prírodnou pamiatkou.

Vodopády kpt. Nálepku

Niečo menej náročné v Slovenskom raji. Nálepkove vodopády nájdete v Zejmarskej rokline, jednej z najmenších v Slovenskom raji. Výška vodopádov je 22,5 metra a dostať sa k nim možno z osady Mlynky, Biele Vody neďaleko Palcmanskej maše.

Hlbočiansky vodopád

Nie je ani zvlášť vysoký, ani mohutný, je však jediný v Malých Karpatoch. V letných horúčavách v ňom niet dokonca ani vody, preto je dobré vydať sa k nemu po daždivom období, najjednoduchšie od Smolenického zámku. Prostredie doliny Hlboča je úchvatné, lesy, skaly, malá kaplnka, ku ktorej vedú kamenné schody ako z rozprávky, sa oplatí vidieť – či už s vodou alebo bez.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >