Najčastejšie ortopedické problémy u detí a ako ich riešiť

Gabriela Bachárová, 3. februára 2021 o 04:32

Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbikov, plochá noha či deformity nôh. To sú najbežnejšie ortopedické problémy detského veku. Prečítajte si o nich viac, možno sa niektorá týka aj vášho potomka.

Medzi časté ortopedické chyby patrí vykĺbenie bedrových kĺbikov.

Foto: Shutterstock.com

Vrodené vykĺbenie bedrových kĺbov

Z vrodených ortopedických chýb u detí patrí k najčastejším vrodené vykĺbenie bedrových kĺbikov (vrodená dysplázia). Aby bolo možné tento problém včas zistiť a riešiť, pozerajú kĺby dieťaťu už krátko po narodení, ešte v nemocnici. Najneskôr v štvrtom týždni života ide každé dieťa na prehliadku k ortopédovi, ktorý urobí klinické a ultrazvukové vyšetrenie.

Pri ľahších formách dysplázie sa odporúča balenie naširoko či nosenie pomôcky, takzvanej abdukčnej perinky. Ak je však nález v pokročilom štádiu, je nutné celodenne nosiť takzvané Pavlíkove remence. Dieťaťu sa odoberajú iba na kúpanie a liečba trvá asi tri mesiace.

Len v mála prípadoch je nutné dyspláziu riešiť operačnou cestou. „Princípom neoperačnej liečby je zaistiť takú polohu kĺbov, aby mohli dozrieť a správne sa vyvinúť,“ vysvetľuje pediater Martin Gregora vo svojej knihe Čakáme dieťatko.

Doplnkovou liečbou býva cvičenie. Celé si to vyžaduje trpezlivosť a odhodlanosť rodičov, odmena v podobe dobrého výsledku však za to stojí, úspešnosť liečby je vysoká. Na druhej strane neliečený problém by mohol viesť k predčasnej artróze (poškodenie, degenerácia kĺbov) už v mladom veku a k trvalému postihnutiu pohybu.

Deformity nôh

K častým ortopedickým problémom u detí možno zaradiť i deformity nôh. Môže ísť o vrodenú chybu, príčinou je však často i nesprávne postavenie nožičiek v maternici. „Najčastejší je chybné postavenie nohy v členkovom kĺbe. Liečebné možnosti sú od rehabilitácie až po sadrovú fixáciu,“ uvádza lekár. Veľa batoliat chodí špičkami dovnútra, ale rodičia sa nemusia znepokojovať, je to normálne a časom to ustúpi.

Nesprávne držanie tela

Často podceňovaným problémom u detí je nesprávne držanie tela. Nie je to len estetický problém, nesprávny postoj má negatívny vplyv napríklad na dýchanie či trávenie. Viac si o tom môžete prečítať v tomto našom článku. „Nesprávne držanie tela sa dá odstrániť sústavným cvičením. Ťažké vrodené vývojové vady ako skolióza (vychýlenie chrbtice doľava či doprava a zároveň jej zaguľatenie) či kyfóza (vyklenutie chrbtice smerom dozadu) si už vyžadujú komplexnú dlhodobú liečbu obvykle pomocou korzetu,“ popisuje lekár.

Perthesova choroba

Medzi menej časté ortopedické chyby u detí patrí i takzvaná Perthesova choroba, pre ktorú je charakteristická porucha výživy bedrového kĺbu, ktorý sa tým deformuje a môže sa natrvalo poškodiť. „Liečba spočíva v odľahčení bedier a v zaistení správneho postavenia kĺbu v jamke. Choroba postihuje chlapcov najčastejšie v predškolskom veku,“ podotýka odborník. Príznakmi choroby sú trvalá bolesť kĺbu, dieťa kríva a často máva nadváhu.

Plochá noha

Plochá noha, i to patrí k ortopedickým chybám, našťastie nie tak vážnym. Nejde iba o poruchu klenby nohy, ale tiež o poruchy osy členka, keď pätička je mierne vybočená smerom von a zdá sa, že dieťa chodí akoby po vnútornom členku. Plochá noha sa dá odstrániť cvičením, ale najúčinnejšia býva prevencia, napríklad chodenie naboso po nerovnom teréne a kvalitná obuv, na ktorej naozaj nešetrite. Správna topánočka by mala mať pevný opätok a kvalitnú stielku.

U detí s diagnózou detská mozgová obrna (vzniká napríklad pri komplikovanom pôrode s nedostatkom kyslíku u dieťaťa) bývajú i ortopedické poruchy. „Pri sústavnom cvičení Vojtovou metódou pod dohľadom neurológa a v spolupráci s ortopédom je často možné túto chorobu kompenzovať tak, že dieťa je schopné samostatného života a pohybu,“ uzatvára Martin Gregora.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >