Nádherné vesmírne divadlo, večerný obzor je teraz ideálny na pozorovanie kométy

TASR, včera 05:56

Obloha nám pripravuje nádherné divadlo – na večernej oblohe budeme môcť až do konca mesiaca pozorovať kométu. Najviditeľnejšia bude práve tento týždeň.

Kométa ISON, vidteľná v novembri 2013.

Foto: ESO

Jasná kométa bude viditeľná po západe Slnka, označenie má C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. K Zemi bola najbližšie v sobotu, vzdialenosť od našej planéty je „len“ zhruba 71 miliónov kilometrov, čo je necelá polovica priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom.

Viditeľnosť kométy nad obzorom v plnej kráse aj s chvostom sa zlepšuje každým dňom. Ako pre TASR povedal astrofotograf Marián Dujnič. Na jej pozorovanie b due ideálny práve tento týždeň, jej jas bude klesať v súvislosti s tým, ako sa vzďaľuje od Slnka a od Zeme. „Podstatné je najmä v prvých dňoch mať výhľad na západný resp. juhozápadný obzor a samozrejme, pozorovaniu musí priať počasie,“ povedal.

V stredu, 16. októbra zapadne až o 20.46 h SELČ. Jas kométy môže trochu stlmiť len Mesiac, ktorý bude tesne pred splnom. Po 18. októbri však bude Mesiac zapadať neskôr večer resp. v noci a svojím svetlom nebude pozorovanie kométy rušiť. Kométa je ešte o niečo jasnejšia než Venuša vo svojom najväčšom lesku.

Je sa teda na čo tešiť, voľným okom bude pozorovateľná do konca októbra či do začiatku novembra. Potom sa bude dať vidieť opäť len ďalekohľadom.

Kométa má označenie C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS (vyslovuje sa ču-šin-san - atlas), pričom názov označuje miesta, kde bola objavená. Systém ATLAS ju v Južnej Afrike spozoroval 22. februára 2023, následne sa ju podarilo spätne dohľadať aj na snímkach observatória na Purpurovej hore v Číne. Tu ju prístroje zachytili už 9. januára a v observatóriu Palomar dokonca už 22. decembra 2022. Pochádza z tzv. Oortovho oblaku, čo je predpokladaná oblasť na okraji Slnečnej sústavy, ktorá sa označuje za liaheň komét. K Slnku táto kométa prichádza po prvý raz.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >